Taman Organic Ljubljana / chef Erik Božič in moj drugi obisk restavracije / najboljši veganski burger v Ljubljani

Restavracija Taman Organic na Nazorjevi Ljubljani ima novega chefa in nov koncept. Erik Božič je vnesel novo energijo, predvsem pa precej drugačno filozofijo o hrani, gostih in odnosu, kot je bila do sedaj v tej restavraciji.

Prvi vtis težko popraviš. Pa je temu res tako? Ko sem bil pred malce več kot letom dni v veganski restavraciji Taman Organic na Nazorjevi sem bil precej razočaran. Kljub temu, da sem na koncu teksta zapisal, da jim bom dal še eno možnost tega nisem storil. Pred par dnevi sem dobil vabilo na kulinarično razvajanje in predstavitv chefa Erika Božiča.

Priznam, okleval sem. Precej. Vendar sem se odločil, da ne bom zgolj trmast in se odzovem na vabilo. Upal sem, da je bila moja kritika že pozabljena in restavraciji sem dal še eno možnost. Za tiste, ki se vam ne da brati naprej – da, povsem so spremenili vso ponudbo hrane. Njihova hrana je domiselna, ima koncept in ima dober okus. Njihov veganski hamburger pa je trenutno najboljši veganski burger v Ljubljani.

V restavracijah rad govorim z njihovimi chefi. V Tamanu sem se imel priložnost pogovarjati z Erikom Božičem, ki me je pozitivno presenetil z odnosom do hrane, z odnosom do gosta, predvsem pa z njegovim dojemanjem hrane. Pozna se mu, da je vrsto let delal v tujini in da ni omejen z našo majhnostjo. Predvsem pa se mu pozna, da to dela dejansko z “guštom” in to ni zgolj njegova služba, ampak misija. Taman Ogranic bo v prihodnosti stopal na pot, ki je sicer nismo navajeni v Sloveniji – v končni fazi bo postal holistični center, kjer ne bo na voljo samo hrana. Ampak o tem kdaj drugič.

Ko sem bil prvič v Tamanu (ja, najlažje je delati primerjavo prej – potem) sem bil razočaran nad hrano. Ampak ne bom se več ukvarjal s preteklostjo, ampak bom skočil v sedanjost. Na mizi je bilo več hladnih jedi. Naj omenim, da sami pripravljajo testo iz kislega testa, ki je odlično in na enem je bila tapenada in buča. Na drugem krožniku je bil dimljen tofu v sezamu s kolerabo kisano v kurkumi in s hišnim terijakijem. Na tretjem krožniku pa je bil “humus” rdeče pese z domačim drobljencem.

Njihova jedi so pripravljene iz ekološko pridelane zelenjave, predvsem pa imajo rdečo nit. Kljub temu, da nisem ljubitelj kolerabe, me je popolnoma navdušila. In humus rdeče pese sem jedel z žlico – kljub temu, da sem pri humus precej zahteven (kdaj se bo v Sloveniji odprl prvi “Humus bar”?).

Potem sem se odločil, da preizkusim njihov veganski burger – njegova cena je 8,90 evra, vendar zraven dobite še pečen sladki krompir. Njihov patty je narejen iz čičerike in dodanega posušenega paradižnika, ki se čudovito čuti. Njihova bombetka je  črne barve – z dodatkom aktivnega oglja in narejena iz kislega testa s posipom sezama. Zraven je dodana veganska majoneza, malo rdečega zelja, kolerabe, malo paradižnika in solate. Okusi so odlični, predvsem pa se med seboj dopolnjujejo. Ničesar ni preveč, kar je redkost pri burgerjih – predvsem pa je umetnost z manj narediti boljši burger. Eriku je uspelo. Po dolgem času sem resnično navdušen nad veganskim burgerjem v Ljubljani.

Za konec je sledila še veganska sladica – limonin posset. O njej ne bom pisal, ampak, če boste v Tamanu vam jo priporočam. Verjemite mi, da boste navdušeni nad njo.

Vesel sem, da sem si dal še eno priložnost in da nisem trmaril, kot ponavadi počnem. Še bolj vesel sem, da moje takratne kritike niso vzeli osebno. Dejansko s prihodom Erika Božiča v Taman ta dobiva povsem drugačen pomen v veganski ponudbi v Ljubljani. In nivo, ki si ga je zastavil Erik, bo težko doseči vsem ostali sledilcem na tem področju kulinarike. In končno restavracija, kjer bo vegan na krožnik dobil hrano, ki mu jo bodo zavidali tudi vsejedci.

Definitivno povsem drugačna izkušnja kot je bila prvič. In ja, priporočam!