Resnica o TEŠ6 v oddaji Tarča / Ekstravisor o TEŠ6 / je Boruta Pahorja vsaj malce sram?

Projekt TEŠ6 je bil v včerajšnji oddaji Tarča glavna tema. Podatkovno-preiskovalna skupina TV Slovenija Ekstravisor se je zakopala v dokumente in postregla z informacijami, ki so bile že dolgo časa znane, vendar so le redki opozarjali nanje in s prstom pokazali na tiste krivce, ki so zakrivili oškodovanje države in posledično tudi nas davkoplačevalcev v spregi s “šaleškim lobijem”.

Kot so včeraj v oddaji prikazali – ne gre zgolj za oškodovanje države zaradi izgradnje bloka TEŠ6 v vrednosti več kot 800.000.000 evrov kolikor se je cena gradnje vmes spremenila, ampak gre tudi za oškodovanje države v naslednjih desetletjih, ko ne bo več dovolj premoga iz Velenja, ampak bodo morali kupovati premog iz tujine. Da tega, da že sedaj cena premoga presega ceno, ki je bila zapisana v pogodbi – namesto 2,25 €/GJ že sedaj plačujemo zanj 2,75 €/GJ, kar za trenutnega direktorja Armana Koritnika sploh ni tak problem.

V oddaji so preiskovali naveze in povezave med akterji v aferi TEŠ6 na katero je leta 2009 opozarjala takratna stranka Zares. O projektu, ki je predstavljal skoraj 15 odstotkov BDPja v letu 2019 so vedeli trije takrat vodilni ljudje v Sloveniji – Borut Pahor, Franci Križanič in Matej Lahovnik. Kljub temu, da je šlo za ogromno oškodovanje državnega premoženja, se nikomur od njih ni zgodilo nič.

Da vseh ostalih sodelujočih v tej “raboti” niti ne omenjam, saj so preiskovalni novinarji včeraj odkrili kako so med seboj vsi povezani in kako si ščitijo hrbte. To, da lobiji HSE ščitijo hrbte vseh udeleženih v tem projektu je včeraj postalo precej jasno in tudi to, da se kljub temu, da je od takrat minilo že skoraj deset let še vedno postavljajo pravi ljudje na prava mesta, ki bodo sanirali možno škodo v prihodnosti je povsem jasno.

TEŠ6 je imela lani 32,6 milijonov evrov izgub, ki jih je pokril lastnik HSE z dobičkom, ki ga ustvarijo  Dravske elektrarne Maribor. Tudi Premogovnik Velenje bo letošnje leto končal z izgubo 4,2 milijona evrov in dejstvo, da imajo 200 delavcev preveč. Če se kdo še spomni dogajanja v letu 2009 – ko so obljubljali delovna mesta, ko so obljubljali boljši standard, v resnici pa je šlo samo za polnjenje žepov določenih posameznikov, ki so zaradi tega projekta postali tako bogati, da niti ne vedo koliko denarja imajo in kje ga imajo.

Verjamem, da bi bila tudi kakšna mafijska družina ponosna na način upravljanja in sodelovanja med različnimi akterji v zgodbi o TEŠ6, predvsem pa na način, kako celotno Slovenijo “nategneš” in ob tem daješ občutek, da si transparenten in da delaš v dobro ljudi. In tudi mediji so takrat pristavili svoj delež k tej zgodbi – ko so se le redki ukvarjali s problemom TEŠ6. Še en dokaz, da lahko veliki oglaševalci krojijo tudi naslove in vsebine medijev.

Mogoče pa bi bil sedaj čas, da se vsem akterjem odvzame premoženje, predvsem pa se jih odstavi iz njihovih funkcij, ki jih sedaj zasedajo, dokler se ne razčisti vse skupaj in se končajo postopki na sodiščih. Mogoče bi v tem primeru bili postopki izpeljani hitreje, predvsem pa bi javnost dobila potrdila o tem, kaj se je dejansko dogajalo v vsem tem času in zakaj se nikomur ni nič zgodilo!

  1. Odlična objava, naj se jim tresejo hlače. Hvalabogu, da imamo vsaj še nekoga, ki ga skrbi za resnico in za dobro ljudi. Hvala g. Golobič! Verjamem, da boste še dosti dobrega naredili, sedaj tudi v MB. Hvala Had, da spremljaš in objavljaš resnico.

Komentarji so zaprti.