Koper in Ptuj v novo leto brez ognjemeta / Nuška Gajšek in Aleš Bržan umaknila ognjemet iz programa

Aleš Bržan, župan Kopra, se je odločil, da bo umaknil letošnji ognjemet iz programa. Tudi njegova kolegica iz Ptuja, županja Nuška Gajšek, se je odločila, da letos ne bo ognjemeta. Njegovo idejo pozdravljam, predvsem pa mu čestitam za to pogumno dejanje, saj je bil do sedaj Koper vedno “prestolnica” kiča in trušča. Očitno se bodo pod njegovim vodenjem stvari v Kopru spreminjale.

To, da so ognjemeti metanje denarja skozi okno je vsem jasno. So pa super za narod – kruha in iger so včasih rekli. V zadnjih letih so pozabili na kruh in se je vse skupaj bolj usmerilo na igre – in ljudje so bili zadovoljni s takšnim stanjem. Za par minut pokanja so z veseljem oddali glas.

Marsikdo je ob tem pozabil na živali, ki trpijo zaradi instant užitka ljudi. Tudi majhni otroci, ki jih starši vzamejo s seboj v mesto so ponavadi kolateralna škoda – ampak za to niso krivi organizatorji ognjemetov, ki ponavadi storijo zgolj tisto, kar si ljudje želijo.

Priznam, tudi sam sem pred 20 in več leti z navdušenjem skakal po Sloveniji in opazoval ognjemete. Vendar se je kasneje moj način razmišljanja spremenil – predvsem v smer, ko sem ugotovil, da je to instant zadovoljstvo, ki je sicer oh in sploh, vendar ja to tudi vse.

Pred par dnevi sem videl zanimivo objavo Mestne občine Ljubljana na Facebooku, kjer so spraševali uporabnike FBja, če podpirajo ognjemet. In odgovor je bil zanimiv – 77 odstotkov (10.000 glasov) jih ne podpira ognjemeta. Pri tem je MOL objavil še en zanimiv podatek – 3.600 EUR, kolikor namenjamo za tak ognjemet, ne ogrozil izdatne pomoči, ki jo nudimo socialno ogroženim skozi vse leto: za denarne pomoči v letu 2017 smo namenili 1.274.000 EUR, letos pa 1.292.000 EUR. 

Očitno se v Sloveniji končno spreminjajo tudi določeni “zakoreninjeni” običaji in se dejansko malce več posluša ljudi, ki živijo in dihajo z mesti.

 1. Meni osebno se zdi boljši predlog kot ukinitev javnih ognjemetov prepoved zasebnih.
  Zakaj?
  Javni ognjemet traja 5 min in se zgodi 1x. Za živali je to enkraten, zelo lokalen in kratkotrajen šok.
  Zasebni nažigajo dobesedno celo noč, na vseh lokacijah, tudi zelo odročnih in tam kjer so živalske populacije številčne. In to se dogaja praktično ves mesec.

  Kužkov ki jih omenjajo na FB kap ni zadela zaradi raket na ljubljanskem gradu ampak zaradi vseh lokalcev ki so imeli svoje.
  Torej?
  Javni ognjemet ja, zasebni pa ne.

Komentarji so zaprti.