Je internet fejk? So ljudje fejk? So metrike fejk? Smo mi fejk? Dobrodošli v fejk svet!

Tale zapis je inspiriran ob branju zanimivega članka z naslovom How Much of the Internet Is Fake? Turns Out, a Lot of It, Actually. Po podatkih v članku naj bi bilo manj kot 60 odstotkov prometa na internetu dejansko organskega – človeškega. Vse ostalo so farme botov, ki delajo kar jim kdo plača.

V članku je zanimiv podatek, da je bilo na YouTubeu leta 2013 več kot polovica prometa ravno s strani botov – in so se razvijalci pri YouTubeu ukvarjali z velikim problem, ki bi se jim lahko zgodil – ko ne bi več mogli ločiti kdo je bot in kdo resničen človek in bi začeli njihovi sistemi blokirati resnične obiskovalce.

Tudi metrike so fejk. Ogledi videov, ki jih je predstavljal Facebook so se na koncu koncev izkazali za velik nateg. Facebook je prikazoval podatke, ki niso imeli veze z realnostjo, so bili pa zanimivi za oglaševalce, ki so tako vrgli še več denarja v “feature” s katerim bodo rešili svoje poslovanje. In v končni fazi je Facebook priznal, da je zavajal – pri podatkih o časih branja “Instant articles”, o številu napotiteljev na zunanje vire (kar je pomembno za vsakega oglaševalca) … V bistvu lahko ugotovimo, da nam giganti servirajo številke, ki so nam všeč in na podlagi katerih potem planiramo delitev marketinških “budgetov” za naslednja leta. Kljub temu, da gre za izkrivljenje in fejk podatke.

Tudi ljudje so fejk. Vsak, ki je preživel par minut na Instagramu, ali pa ima svoj YouTube kanal ve, da se da vse kupiti. Sledilci na Instagramu, sledilci na Twitterju, sledilci na YouTubeu so poceni. Tudi všečke, ali pa oglede videov na YouTubeu lahko kupite z enim klikom. In cene so smešno nizke. Če boste to lahko potem monetizirali kot “influencerji” ste zadeli terno – in več kot boste zaslužili od oglaševalcev, ki vam bodo plačevali za to, da promovirate njihovo znamko, več denarja boste lahko vložili v fejk followerje in fejk lajke.

Ja, internet je postal fejk. Če smo na začetku, ko smo se prvič srečali z njim, verjeli, da nam bo pomagal pri našem delu. Da nam bo olajšal življenje, da nam bo spremenil dojemanje sveta okoli nas – vse to drži. Ampak v katero smer je šlo vse to skupaj? V smer, da verjamemo informacijam, ki nam jih servirajo boti, ki poznajo naše strahove, želje, pričakovanja?

Ko se bodo čez leta pojavile ideje, da bi naredili “internet spet prijazen” bo prepozno. V končni fazi gre na internetu zgolj za klik na oglas – za prodajo. Za to, da je nekdo boljši od drugega. Da dobi več lajkov, da ima več sledilcev. In ko si enkrat dela takšnega sveta, zakaj bi si želel sprememb. Spremembe so težke in lažje je živeti v fejk svetu, s fejk metrikami in fejk ljudmi, kot pa se truditi spreminjati svet in ostati zvest samemu sebi.

Kje je realnost? Že zdavnaj je več ni, ker smo dopustili, da smo padli v fejk svet, kjer je lahko vsak točno to, kar si sam želi. Dobrodošli v fejk svet!