Kje najti brezplačne fotografije na spletu? Ste med tistimi, ki potrebuje brezplačne fotografije za objavo na družbenih omrežjih, ali na blogu? Vam je škoda plačati mesečno naročnino za “stock” fotografije, ker potrebuje zgolj eno fotografijo?

Marsikdo je prepričan, da je vse, kar je na internetu last vseh. Kar seveda ne drži. Avtorske pravice veljajo tudi na internetu in prav je, da se spoštujejo, posledično to pomeni, da ne more vsak uporabiti fotografijo, ki jo najde med “guglanjem” za objavo na svojem blogu, portalu, ali pa na družbenih omrežjih. Kljub temu, da je tega zelo veliko – tudi pripis avtorstva vam ne omogoča takšne uporabe fotografij.

Obstaja pa precej spletnih servisov, ki vam ponujajo brezplačne fotografije, ki jih lahko potem uporabite na spletu, ali pa tudi v tisku. Seveda je vse odvisno od ponudnika in licenc, pod katerimi so objavljenje fotografije. Priporočam, da si za vsako sliko posebej preberete licenco pod katerimi je bila izdana in to tudi upoštevate. Tudi na Wikipediji je precej fotografij, ki jih lahko uporabite, vendar pod njihovimi pogoji – z navedbo avtorstva. Različni spletni servisi, ki omogočajo brezplačno uporabo fotografij, pa omogočajo objavo fotografij tudi brez navedbe avtorstva.

Brezplačne fotografije na spletu:

Če med vsemi temi ponudniki ne najdete fotografij, ki jih potrebujete – ker so vseeno ti servisi omejeni s številom fotografij in tudi motivi, vam še vseeno ostane možnost, da se naročite na katerega izmed večjih “stock photos” ponudnikov, kjer je pa ponudba precej večja – vendar boste temu primerno tudi plačali za vsako fotografijo.

Plačljive fotografije na spletu:

Še enkrat – ni vse, kar je na spletu last vseh. Upoštevajte to dejstvo in predvsem upoštevajte avtorske pravice in se tako izognite možnosti, da vas avtor fotografije preganja na sodišču. Če to delajo določeni portali in določeni politiki v Sloveniji, to še ne pomeni, da je dopustno. Bodite boljši od njih, predvsem pa se postavite v kožo fotografa – s podpisom si ne more kupiti kruha v trgovini in preživeti meseca.