Z letošnjim letom so na blagajnah trgovin v Sloveniji prepovedane brezplačne plastične vrečke. Vendar lahko plastične vrečke še vedno kupiti. Prav tako so še vedno na voljo vrečke za sveža živila, ki so lažje in tanjše. Smo s tem rešili problem, ki je vse bolj pereč v naši družbi? Po mojem mnenju ne!

Za razgradnjo plastične vrečke v naravi je potrebno več kot 1000 let, prav tako pa te vrečke onesnažujejo morja in so pogosti vzrok za pogin živali. Nekje sem zasledil podatek, da potrošniki letno porabimo okoli 200 plastičnih vreč.

Vlada je spremembo uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo, ki prepoveduje brezplačne plastične vrečke, sprejela julija lani. Sicer si minister Jure Leben prizadeva, da kupci na blagajnah sploh ne bi mogli več dobiti plastičnih nosilnih vrečk, kar bi bil velik korak naprej k reševanju problema.

Če nekaj ukineš, potem traja nekaj časa, da se potrošniki navadijo. Sicer sem pričakoval več negodovanja v teh dneh – vendar ga razen pri “hitrih blagajnah”, kjer sam poskeniraš izdelke, nisem nikjer zasledil. Očitno kot družba odraščamo in se zavedamo, da imamo samo eno naravo.

Če bi namesto prepovedi brezplačnih plastičnih vrečk sprejeli prepoved plastičnih vrečk, bi bilo verjetno precej podobno. Na začetku negodovanje, potem pa bi se stvari postavile v red. In kmalu bi se potrošniki začeli zavedati, da s seboj v trgovino vzamemo svojo vrečko za večkratno uporabo in iz materiala, ki nam najbolj ustreza.

2 Responses to Ukinitev brezplačnih plastičnih vrečk ni rešitev, prepoved uporabe je!

  1. David Škrobar pravi:

    Če greš na hitro bagajno, bolj dobiš občutek, da je ta zakon pisan trgovcem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.