V Pizzeriji Grad Kodeljevo na Koblarjevi ulici 34a v Ljubljani lahko dobite vegansko pizzo iz kislega testa z algami (spirulina). Hvala komentatorjem, ki so me opozorili, da tudi na Gradu Kodeljevo pripravljajo pizze iz kislega testa. Poleg pizz ponujajo tudi ostalo hrano in tudi malice. Lokacija je odlična, saj je poleg veliko otroško igrišče in poleti je verjetno pizzerija polna.

Lokal je velik in prostoren. Osebje je prijazno in zahvala za to, da sem preizkusil pizzo iz kislega testa z algami gre predvsem natakarici, ki me je vprašala, če bi slučajno raje poskusil takšno testo. Glede na to, da res nisem ljubitelj spiruline, sem se malce obotavljal. In na koncu sem rekel, da bom preizkusil.

Tokrat sem naročil vegansko pizzo, ki je brez sira in jo sestavljajo: pelati, pečene bučke in malancani, mehiški fižol, rukola in mlada špinača, pečeni češnjevci in črne olive. Ko sem razmišljal zakaj je na pizzi mehiški fižol, sem se spomnil, da je poleg pizzerije fakulteta za šport in da je vse več športnikov tudi veganov – posledično potrebujejo večji vnos beljakovin – kar so mi na koncu tudi potrdili.

Ko sem dobil pizzo na mizo, sem najprej malce okleval – vseeno je bila dodana spirulina (okoli 1 gram na pizzo). Vendar, ko sem prvič ugriznil v pizzo sem odkril, da ne čutim njenega okusa. Vsi, ki ste poskusili spirulino verjetno veste o katerem okusu je govora, kajne?

Pizza je bila zelo okusna, za moj okus mogoče malce preveč vsega – ampak okusi so se med seboj dobro ujemali, predvsem pa je to pizza, ki se je dejansko naješ. Testo je zelo okusno in ravno prav zapečeno – pizzo se da jesti z roko. Ko poješ pizzo ni občutka, da imaš poln želodec, predvsem pa je tudi presnavljanje takšne pizze precej bolj preprosto, kot pa pizze iz navadnega testa.

Na koncu sem imel še skoraj pol urno debato o kislem testu – na Gradu Kodeljevo pripravljajo pizze iz kislega testa že več kot štiri leta. Imajo svoje “drože” in zelo radi eksperimentirajo z njimi. Pred leti so preizkušali črno pizzo z aktivnim ogljem, vendar ni bila takšna, kot bi morala biti. Prav tako pa so svoje pizze prilagodili športnikom, ki so večji “odjemalci” njihovih pizz. Naslednjič bom vedel, da bom prosil za polovični nadev in ga bo ravno dovolj. Za tiste, ki pa imajo radi veliko vsega na pizzi, pa je to odlična izbira. In tudi njihovo testo iz kislega testa z algami je zelo zelo dobro. Definitivno se vrnem.

  • cena pizze je 9,90 evrov
  • moja ocena pizze iz kislega testa z algami je 4,4 (na lestvici ocen med 1 in 5)

Ker sem se odločil, da bom iskal najboljšo pizzo, sem si moral postaviti kriterije – vedno bom naročil vegetarijansko pizzo brez sira – kajti edino tako lahko pizze med seboj primerjam. Pri pizzi me v osnovi zanima njeno testo – ali je “lahko” in ga telo zlahka prebavi? Je pizza zažgana, ali pečena ravno prav? Je zelenjava na pizzi iz konzerve, ali je sveža? In na koncu me seveda zanima tudi cena pizze, kajti ravno pizze bi morale biti vsem dostopne tudi s svojo ceno. Pizzo plačam sam in svojega prihoda ne napovem. Testiram pa predvsem zato, ker imam tudi sam pogosto problem najti dobro pizzo.