Januhairy je gibanje za ženske, ki se je začelo na spletu. Kje drugje. In poanta Januhairya je, da se ženske 30 dni ne brijejo. Moški imamo Movember, ženske Januhairy. V bistvu naj bi pri tem “movementu” šlo, da naj bi ženske postale najboljša različica same sebe. WOOOOT?

Če se mesec dni ne briješ, potem postaneš najboljša različica sebe? Mogoče sem nekje vmes kaj zgrešil, vendar dlake pod pazduho, po nogah in “bogisigavedi” kje še vse, ki jih ženske ne bodo brile mesec dni, ne bo vplivalo na to, da bo ženska postala boljša različica same sebe. V bistvu ne razumem tega povsem. In nekako si ne predstavljam, kako lahko dlačice vplivajo tako močno na ženske. Zakaj so se sploh potem kdaj brile, če je to rešitev za to, da ženska postane boljša različica same sebe?

Glede na to, da se je “gibanje” začelo na Instagramu, sem presenečen, ker odziv vseeno ni tako velik, kot bi pričakoval. Britanka Laura Jackson, ki je pobudnica tega “gibanja” je verjetno pričakovala večji odziv, predvsem pa več žensk, ki bodo sodelovale pri tem. Pa je njena objava dobila zgolj okoli 3000 “lajkov”, kar pomeni, da se vsi ne strinjajo z njo in da se naj vsak po svoje ukvarja s svojimi dlačicami.

Fotografije, ki jih dekleta objavljajo na instagramu v povezavi z #januhairy (okoli 4000 fotografij) so precej zanimive – nisem vedel, da v 14 dneh zrastejo dlačice pod pazduho za par centimetrov? Tudi nisem vedel, da zrastejo dlake na nogah več centimetrov v 14 dneh. Prav tako pa je zanimivo, da nobena ni objavila fotografije svojega spolnega organa in nas opozorila, da so bile v 70. letih vse ženske tako poraščene. Povsod.

Predvsem pa, nismo moški zahtevali od žensk, da se začnejo briti, depilirati, ali kakorkoli drugače odstranjevati dlačice. V bistvu gre za higieno in gre za lasten občutek. In če ženski paše, da je kosmata, naj bo. In če ji ne paše, naj ne bo. Logika je povsem preprosta. Vendar se bo vedno našel nekdo, ki bo želel doživeti svojih 5 minut slave in bo hlepel po pozornosti. No ja, tokrat jim ni ravno uspelo!

 

View this post on Instagram

 

Hi I’m Laura, the gal behind Januhairy! I thought I would write a little about my experiences and how Januhairy came about… I grew out my body hair for a performance as part of my drama degree in May 2018. There had been some parts that were challenging for me, and others that really opened my eyes to the taboo of body hair on a woman. After a few weeks of getting used to it, I started to like my natural hair. I also started to like the lack of uncomfortable episodes of shaving. Though I felt liberated and more confident in myself, some people around me didn’t understand why I didn’t shave/didn’t agree with it. I realised that there is still so much more for us to do to be able to accept one another fully and truly. Then I thought of Januhairy and thought I would try it out. It’s a start at least . . . I have had a lot of support from my friends and family! Even though I had to explain why I was doing it to a lot of them which was surprising, and again, the reason why this is important to do! When I first started growing my body hair my mum asked me “Is it you just being lazy or are you trying to prove a point?” . . . why should we be called lazy if we don’t want to shave? And why do we have to be proving a point? After talking to her about it and helping her understand, she saw how weird it was that she asked those questions. If we do something/see the same things, over and over again it becomes normal. She is now going to join in with Januhairy and grow out her own body hair which is a big challenge for her as well as many women who are getting involved. Of course a good challenge! This isn’t an angry campaign for people who don’t see how normal body hair is, but more an empowering project for everyone to understand more about their views on themselves and others. This picture was taken a few months ago. Now I am joining in with Januhairy, starting the growing process again along with the other wonderful women who have signed up! Progress pictures/descriptions from our gals will be posted throughout the month. Lets get hairy 🌵 #januhairy #bodygossip #bodyhairmovement #happyandhairy #loveyourbody #thenaturalrevolution #natural #hairywomen #womanpowe

A post shared by Januhairy (@janu_hairy) on