Fetiche bar gourmet pizza iz kislega testa had testira pizze003 Fetiche bar gourmet pizza iz kislega testa had testira pizze003

Fetiche bar / gourmet pizza iz kislega testa / had testira pizze / ocena 4,4

Fetiche bar na Cankarjevem nabrežju 25 ima od začetka decembra v svoji ponudbi pizze. Gourmet pizze iz kislega testa. Najdražja med njimi – Wagyu Tartare stane 20 evrov. Naj omenim, da so njihove pizze precej drugačne pizze, kot smo jih sicer navajeni. In mogoče bodo njihove pizze marsikoga presenetile.

Tokrat sem bil prvič v Fetiche baru. Poleti sem večkrat sedel zunaj, vendar nisem vedel, da ima bar tako velik notranji prostor, ki je zanimivo opremljen, predvsem pa se pozna, da njegov lastnik zelo dobro obvlada gostinsko sceno in vedno rad preizkuša nove in nove stvari.

Osebje v lokalu je prijazno in zelo rado razloži postopek priprave pizze, kot se tudi potrudi, da prilagodijo pizzo – v ponudbi nimajo vegetarijanske ali veganske pizze, vendar, ko sem omenil, da bi jedel takšno pizzo, mi je sam natakar predlagal kaj vse mi lahko dodajo nanjo.

Za osnovno sem vzel pizzo margherito, ki jo sestavlja paradižnik San Marzano in sveža bazilika (seveda brez mocarele bufala), nanjo pa so mi dodali kapre in koščke paradižnika. Njihov postopek priprave pizze poteka nekako takole: 24 ur kislo testo vzhaja, potem ga v peči spečejo (električni, vendar se to sploh ne opazi) in razrežejo in na koncu nanj naložijo nadev. Testo, ki ga uporabljajo je polnozrnato pšenično, koruzno s sončničnimi semeni in ječmenovo.

Na mizo sem dobil izredno lepo pizzo . Všeč mi je, da pizza ni vroča in da jo postrežejo brez jedilnega pribora. Testo je odlično – ravno dovolj mehko in ravno dovolj čvrsto, da jo lahko ješ z rokami. Na pizzi je bilo tudi par kapljic olivnega olja Joška Sirka, ki je mogoče celo malce premočnega okusa za nežen okus pizze.

Testo se dobesedno topi v ustih, čeprav sem na začetku bil bolj prepričan, da sem dobil “focaccio” s paradižnikom (obloženi kruhki). Vendar se očitno temu v gastronomiji sedaj reče “gourmet pizza”. Pizza ni nasitljiva in v želodcu ne naredi kepe. Srčno upam, da skreirajo kakšno posebno vegansko, ki se bo lahko primerljala z njihovimi ostalimi pizzami (že prej omenjeni Wagyu Tartare, Račka, Ceviche …)

Kljub skepsi, ki sem jo imel in zaradi katere sem odlašal obisk Fetiche bara, sem pozitivno presenečen in navdušen. Definitivno pridem še kdaj!

  • cena pizze margherita je 9,00 evrov
  • moja ocena njihove gourmet pizze je 4,4 (na lestvici ocen med 1 in 5)

Ker sem se odločil, da bom iskal najboljšo pizzo, sem si moral postaviti kriterije – vedno bom naročil vegetarijansko pizzo brez sira – kajti edino tako lahko pizze med seboj primerjam. Pri pizzi me v osnovi zanima njeno testo – ali je “lahko” in ga telo zlahka prebavi? Je pizza zažgana, ali pečena ravno prav? Je zelenjava na pizzi iz konzerve, ali je sveža? In na koncu me seveda zanima tudi cena pizze, kajti ravno pizze bi morale biti vsem dostopne tudi s svojo ceno. Pizzo plačam sam in svojega prihoda ne napovem. Testiram pa predvsem zato, ker imam tudi sam pogosto problem najti dobro pizzo.