Izvor vitamina D3 v prehranskem dopolnilu Valens D-Natur Vegan

Ko sem pred časom pisal o ustnem pršilu Valens D-Natural Vegan, ki je primerno za vegane, se je pojavilo vprašanje o izvoru vitamina D3. Glede na to, da nisem strokovnjak za prehranska dopolnila, sem prosil Valens za pojasnila.

Podajam razlago, ki razjasni vse skupaj – samo ime trajnice ni objavljeno – ker gre za poslovno skrivnost in bi s tem omogočili še marsikateremu drugemu proizvajalcu prehranskih dopolnil, da bi lahko izdeloval vitam D3, ki je primeren tudi za vegane.

  • Aktivne sestavine v 1 razpršku (0,1 ml): Vitamin D: 25 μg oz. 1000 IU (500 % PDV)
  • Sestavine: srednjeverižni trigliceridi, vitamin D3 (holekalciferol)
  • Ne vsebuje konzervansov, želatine, barvil, arom in glutena

Vitamin D3 v ustnem pršilu Valens D-Natur Vegan je rastlinskega izvora, zaradi česar je primeren tudi za vegane. Pridobljen je iz rastline trajnice, ki je vsesplošno prisotna, s čimer je, za razliko od lišajev, ki imajo omejeno rastno dobo, njihovo pridobivanje pa je dolgotrajno in drago, zagotovljen tudi ekološki in trajnostni vidik.

Do nedavnega je sicer veljalo, da rastline ne vsebujejo vitamina D3 in večina veganskih izdelkov vsebuje D3, pridobljen iz lišajev. Raziskave na rastlinah Solanum glaucophylllum Desf., Cestrum diurnum L. in Trisetum flavescens Beauv. so potrdile prisotnost vitamina D3 in sorodnih spojin v rastlinskem tkivu. Vitamin D3 so v nadaljnjih raziskavah našli večinoma v rastlinah iz rodu razhudnikovk (Solenaceae), npr. v listih paradižnika (do 0,8 µg/g suhih listov), v listih krompirja (0,15 µg/g svežih listov) ter v listih rastlin S. glaucophyllum (do 0,21 µg/g suhih listov).

Raziskave so pokazale tudi, da obsevanje rastlin z UV svetlobo poveča vsebnost vitamina D3 in njegovih metabolitov. Vloga vitamina D3 pri rastlinah še ni docela raziskana, predvideva pa se, da je podobno kot pri živalih vključen v homeostazo kalcija. Kalcij je pri rastlinah potreben za stimulacijo rasti, tvorbo korenin ter pospeševanje kaljenja. Ker se vitamin D3 v rastlinah nahaja v zelo nizkih koncentracijah, je sama surovina, iz katere se le-ta pridobiva, mnogo dražja od običajnega D3, ki se navadno pridobiva sintetično, ali iz lanolina.

Medtem, ko je natančen vir surovine poslovna skrivnost (v Valensu sicer s temi podatki razpolagamo, ne smemo pa jih razkrivati tretjim osebam, saj nas k temu zavezuje Sporazum o nerazkrivanju podatkov), pa lahko potrdimo, da je proizvajalec surovine pridobil »Vegan society« certifikat, kar zagotavlja verodostojnost rastlinskega izvora.

Gre za priznanega proizvajalca vitamina D3, ki svojo surovino dobavlja po vsem svetu, tako v Evropi, kot v ZDA, kjer pristojne organizacije tovrstne certifikate redno preverjajo. Proizvajalec ima za vitamin D3 rastlinskega izvora pridobljene naslednje certifikate:

  • »Vegan society approved«
  • »Vegetarian society approved«
  • »Kosher« certifikat
  • »Halal« certifikat

Podjetje Valens ima GMP certifikat – najvišji proizvodni standard za prehranska dopolnila, ki zagotavlja sledljivost in kakovost surovin ter končnih izdelkov. Vsi dokumenti so vedno na vpogled pristojnim organom.

Ta objava ni plačana, ali kakorkoli drugače sponzorirana!