Če prodajate zlato, si vzemite čas in preverite različne odkupne cene, ki vam jih ponujajo. Razlike med posameznimi trgovci z zlatom so lahko ogromne. Pred leti sem, za vsak slučaj, kupil nekaj zlata. Za čase, ko ne bo dovolj prihodkov, predvsem pa, če se mi slučajno karkoli takšnega zgodi v življenju, da bi v trenutku potreboval gotovino – naložba v zlato se mi je zdela smiselna, predvsem pa se mi zlato ni zdela nikoli tvegana naložba.

Zlato sem kupoval pri Moro. Zelo dobre izkušnje, predvsem pa vedno korekten odnos. Ker sem pred novim letom potreboval malce več gotovine, ker sem moral dati državi, kar je njenega, sem se odločil, da prodam zlato. Z največjim veseljem bi ga prodal pri Moro, vendar so bili v prednovoletnem času zaprti in zato sem šel iskati različne druge opcije, ki so se mi ponujale. V Sloveniji je namreč precej odkupovalcev zlata, ki vsak po svoje poskuša “zaslužiti” pri zlatu. In v tem je problem – velik problem, če potrebuješ denar in če bi rad prodal zlato in si pri tem nevešč oz. če se ti ne sanja kako te stvari funkcionirajo.

Vrednost zlata, ki sem se ga odločil prodati pred novim letom je bila po ceniku na Moro.si skoraj 4.550 evrov. Ker sem denar potreboval takoj, sem se odločil, da stopim do par odkupovalcev zlata, za katere sem vedel, da obstajajo v Ljubljani.

Prva izbira je bila seveda banka. Abanka ponuja odkup in prodajo zlata. Vstopil v poslovalnico na Slovenski in vprašal na koga naj se obrnem glede prodaje zlata. Hja, vprašanje za milijon dolarjev. Prvi odgovor je bil, da ni nikogar, ki bi se ukvarjal s tem. Ok. Pa vendar, če banka ponuja to storitev, potem mora biti nekdo, ki ve kaj o tem. Čez par minut so me napotili do gospe v prvem nadstropju, ki se je ukvarjala s papirji. Tiho sem sedel in čakal, da se začnem ukvarjati z menoj. Po par minutah me je vprašala, kaj bi? Moj odgovor je bil seveda preprost – zgolj prodal zlato. Ko sem zložil svoje zlatnike in paličice pred njo, mi je povedala, da ona se sicer ne ukvarja s tem, ampak da lahko poskusi. Takoj mi je povedala, da lahko odkupi samo eno zlato paličico, ker ne odkupujejo vseh vrst zlata. Ker mi je malce poznano funkcioniraje prodaje zlata, sem jo seveda razumel, ko mi je poskušala razložiti zlato katerih kovnic odkupujejo. V bistvu bi lahko prodal pri Abanki za okoli 1200 evrov zlata, ostalo pa ne, ker pač ne odkupujejo zlatnikov ostalih kovnic. Zahvalil sem se za prijaznost in odšel naprej iskati “srečo”.

Zlatarna Celja je bila na vrsti druga. Spomnil sem se, da oni že od nekdaj prodajajo in odkupujejo naložbeno zlato. Odšel v Zlatarno Celje na Mestnem trgu. Ko sem vstopil v trgovino sem prijazno pozdravil in opazoval prodajalko, ki se je pogovarjala s starejšo osebo, ki je bila v prodajalni. Vljudno sem čakal in kljub temu, da nisem želel, izvedel vse o manikiri nohtov, barvanju las, itd … “Small talk”, ki sta ga imeli sem po petih minutah prekinil in še enkrat pozdravil. Občutek, da sem neviden mi je bil precej zanimiv in ko se je prodajalka zadrla preko cele trgovine, kaj iščem, sem ji povedal, da se zanimam za prodajo naložbenega zlata. Da bi rad prodal zlato. Takoj mi je povedala, da nimajo gotovine in da če želim prodati zlato, da bi lahko dobil nakazan denar šele po novem letu. Brez vprašanja o količini, kaj želim prodajati … Prijazno sem se nasmehnil in brez besed, vendar precej ogorčen, odšel skozi vrata.

V bistvu že precej razočaran in še bolj jezen, ker očitno ni tako preprosto prodati zlato, kot sem si predstavljal. Glede na to, da je to področje dokaj neurejeno in da lahko prodaja zlato vsak, ki ima čas, sem poklical par telefonskih številk, ki se oglašujejo kot odkupovalci in prodajalci naložbenega zlata.

Najbolj zanimivo pri njih je bila cena, ki jo oglašujejo na spletu – ne, zlata ne odkupujejo po tisti ceni, ampak ti šele v telefonskem pogovoru zaupajo, da je cena drugačna – seveda je različna za cistino 999,9 ali za 986, kar mi je jasno, ampak zlatnik ne odkupijo kot zlatnik, ampak kot zlato – če bi prinesel zlate zobe bi dobil enako, kot če prodajam zlato palico.

Ko sem taval po Ljubljani in iskal zlatarne, kjer odkupujejo zlato sem prišel do Platane. Ko sem vstopil, mi je prijazna prodajalka povedala, da naj se oglasim čez približno pol ure, da mi bodo ocenili zlato. Happy happy. Končno nekaj pozitivnega in končno malce upanja, da lahko prodam kovančke, ki sem jih zbiral skozi leta.

Ko pridem čez pol ure, mi prijazno preverijo zlatnike in stehtajo količine. Ko mi povedo znesek, ki so mi ga pripravljeni plačati le skomignem z rameni. Znesek 4000 evrov se mi zdi prenizek, če lahko čez nekaj dni dobim skoraj 550 evrov več. Prijazna prodajalka pokliče lastnika in le ta mi ponudi malce višji znesek, vendar še vedno ne tako visok, da bi se odločil, da prodam zlato.

Razumem. Na trgu deluje ponudba / povpraševanje, vendar to, da mi nekdo poskuša pri 4550 evrih plačati skoraj 500 evrov manj pa se mi ne zdi ok. Še daleč od tega.

Poskusim še v zastavljalnici – ne z zastavo zlato, ampak s prodajo zlata. Stehtajo, vzamejo ceno zlata in mi ponudijo znesek – okoli 3900 evrov. Zahvalim se in oddidem še bolj jezen in razočaran.

V bistvu jezen zaradi tega, ker je ta trg zelo neurejen in si lahko samo predstavljam starejše ljudi, ki želijo prodati zlato, ki so ga nekoč drago kupili – ko jim ponudijo precej precej manj denarja. Razočaran zato, ker očitno je v Sloveniji precej takšnih, ki se ukvarjajo z zlatom, ker je to red dober biznis. Že pri količini zlata za 5000 evrov lahko v par urah zaslužiš 500 evrov.

Na koncu sem počakal, da so minili novoletni prazniki in zlato prodal pri Moro – za znesek 4581 evrov. Denar dobil nakazan na račun isti dan. In če pomislim, da bi lahko vsak od zgoraj omenjenih storil enako – od mene odkupil zlato in ga prodal pri Moro in pri tem zaslužil skoraj minimalno plačo povsem brez tveganja.

Glede na svoje slabe izkušnje pri poskusu prodaje zlata pa se mi zastavlja eno dokaj preprosto vprašanje – zakaj to področje ni bolj regulirano? Vseeno gre pri tem lahko za precej velike vsote denarja in tudi za precej “čudne” posle.