Krpljanje je zanimiv šport in novodobni krplji so preprosti za uporabo, predvsem pa je krpljanje najboljša vadba za čvrstvo rit in kardiovaskularni sistem in odkrivanje narave. Za krpljanje niso potrebne urejene poti, vendar je vseeno potrebno paziti na ostale prebivalce narave – kajti mi prihajamo na njihova območja.

Po smučanju v Bad Kleinkirchheimu nas je čakalo še krpljanje. Zame prvič. Ker sem precej “old skul” sem seveda mislil, da je krpljanje s krplji zgolj modna muha – vendar temu sploh ni tako. Krpljanje je odlična vadba, predvsem pa precej bolj varen način odkrivanja in hoje po snegu, kot pa samo s čevlji.

Prednost krpljev je v tem, da se ti ne udira v snegu – seveda je vse odvisno od velikosti krpljev in tudi vaše teže. Prav tako pa so krplji opremljeni s kovinskimi zobmi na spodnji strani, ki preprečujejo zdrs poledenelih delih. Krplje nataknemo na planinske čevlje in se odpravimo odkrivati naravo – tudi tam, kjer bi se nam samo s čevlji udiralo v sneg in bi bilo nemogoče hoditi. Potrebujemo še palice in smo že pripravljeni, da se s krplji podamo naokoli.

Krpljanje je star šport, vendar so se krplji skozi čas spremenili. Sedanji so plastični in lahki. Če sem bil na začetku “prepričan”, da lahko brez krpljev hodim enako kot z njimi – sem svoje mnenje spremenil že po par metrih. Namreč, ko se ti začne s čevlji udirati v snegu, je težko “splezati” iz snega. S krplji je to precej bolj preprosto, saj je precej večja površina in je precej manj udiranja.

Če vam je bila objava všeč, potem se lahko naročite na moj YouTube kanal, “všečkate” Facebook stran, ali pa mi sledite na Twitterju.

Glede na to, da smo na pohodu imeli s seboj “rangerja” iz Bad Kleinkirchheima, pa smo bili deležni še celotne razlage kako se ravna z žolno, kako se reagira v slučaju snežnih plazov, odkrivali smo sledi različnih živali, prav tako pa nam je razložil kako preprosto je najti naraven “žvečilni gumi” – zgolj smola smreke je dovolj za to. V Bad Kleinkirchheimu lahko najamete rangerja, ki vas bo, ali vašo skupino odpeljal naokoli in boste preživeli čudovit dan. Med pisanjem tega teksta pa sem ugotovil, da je očitno krpljanje tudi v Sloveniji zelo atraktiven šport, ki ga ponujajo različne turistične agencije.

Po približno dveh urah hoje s krpljami sem ugotovil, da je ta vadba odlična za gluteus maximus, saj sem čutil te mišice precej dobro. Ko sem se vračal proti hotelu pa sem začel razmišljati, da bi bilo mogoče celo smiselno, če bi imel krplje v avtu – za vsak slučaj, če se slučajno odločim, da mi zapaše dolg sprehod v hrib po snegu. Definitivno priporočam!