Poteza Marjana Šarca je bila pričakovana. Po tem, ko mu je minister za kulturo Dejan Prešiček ponudil odstop, je verjetno imel le malo razlogov, da bi se odločil drugače. Mediji so pač naredili svoje in zadeva se lahko pospravi pod predpražnik. Se bodo zaradi odstopa ministra spremenile razmere na ministrstvu za kulturo, kjer očitno ni vse v redu? Verjetno so to odgovori, ki niso več pomembni – saj je bilo opravljeno delo.

Dogajanje okoli Dejana Prešička je zadnji teden zaznamovalo poročanje medijev. Takšne in drugačne zgodbe. Za in proti. Očitki in vse ostalo so se dnevno vrstili in človek se dejansko za trenutek vpraša – kako mu je uspelo v štirih mesecih narediti tako veliko “sranja”, kot so poročali mediji. No, ko so prišle na dan številke o tem, da je bilo v letu 2017 prijavljenih 74 primerov “mobinga” na taistem ministrstvu, si človek lahko začne slikati svojo sliko.

Strinjam se, da je boljše, ko enkrat padeš v nemilost medijev, predvsem pa sodelavcev, ki z največjim veseljem tolčejo po tebi, da se odločiš za odstop. Da se ne ukvarjaš več s situacijo, ampak zgolj pobereš šila in kopita in greš. Nepomembno je, kaj se je dejansko zgodilo, nepomembno je, kaj dejansko je zadaj – ko se na človeka zlije toliko “sranja”, potem je edina rešitev, da greš. Samo s pomočjo domišljije si lahko predstavljam kaj vse se je dogajalo z ex ministrom v zadnjem času in skozi kaj je šla njegova družina.

Ne zagovarjam ga. Nasprotno. Želim si, da bi na dan prišle stvari, ki bi jih odkrile za to pristojne institucije. Želim si, da bi javnost izvedela, če je bilo poročanje medijev objektivno, ali pa je šlo zgolj za to, da je bil minister nekomu na poti. Vedno bo kanček dvoma v izjave – tako njegove, kot njegovih sodelavcev, ki so zadnje dni dajali izjave za medije. Pred tem ni bilo nikogar, ki bi se izpostavil? Poleg tega, če je nekje tako nevzdržno, kot sem dobil občutek – zakaj hudiča ni nihče prijavil njegovega “mobinga”, ali pa njegovih dejanj za to pristojnim osebam. V bistvu je bilo na začetku še najhuje, ko je bil Dejan Prešiček kriv za samomor zaposlenega na ministrstvu – iz tega se je vse skupaj začelo.

Da bo jasno – sem hudičevo proti SD-ju in nihče me ne plačuje – ravno obratno – zato, ker razmišljam s svojo glavo dobim nase cel kup sranja tistih, proti katerim usmerim svoje misli. In to se mi je zgodilo ob prvem pisanju o tej zgodbi. Ni prijetno, pa vendar verjamem, da stvari niso vedno zgolj enoznačne, kot jih mediji prikazujejo. Tudi v tem primeru.

Mogoče pa je sedaj čas, da si nalijemo čistega vina in začnemo malce bolj razmišljati o celotni situaciji. Mediji so skočili na ministra zaradi prevoza njegovih stvari na konzervatorij. Ok. Ni šlo za napako – šlo je za izkoriščanje. Glede na to, da se je to dogajalo dlje časa, zakaj se ni nihče javil v vmesnem času? Se res vsak tako boji za svojo službo? Ali so jih tepli, če bi kdo upal povedati kaj javnosti?

Zakaj se taisti mediji niso pred leti odzvali na podoben primer z ministrom Ruplom? Ali pa še s kom iz primera TEŠ6, kjer so bili dolgo časa tiho in so pogledali stran, ko je Borut Pahor dobil ovadbo državnega zbora, ker je bil soodgovoren za milijardno škodo pri TEŠ6. Takrat so mediji gledali stran. Kot še velikokrat prej in kasneje. Tokrat pač niso. In se je zgodilo to, kar se je zgodilo.

Določeni ljudje danes že odpirajo šampanjce in se hvalijo s tem. Recimo, da to vrže precej slabo luč na celotno dogajanje v teh dneh.

Me pa iskreno zanima, kako bi odreagiral Marjan Šarec, če mu Dejan Prešiček ne bi ponudil odstopa? Takrat bi bila situacija zanj precej bolj “zafrknjena”, predvsem pa bi lahko tudi on padel v nemilost medijev, če bi poskušal priti do konca tej situaciji.

Po drugi strani pa mi je všeč, da je vsaj Marjan Šarec okrcal določene ministre, ki so bili “sodniki” tudi v tem primeru. Njegova naloga je, da sprejema takšne odločitve in da se sooči z njimi.

Definitivno bom spremljal nadaljevanje sage o ministrstvu za kulturo, še posebej pa to, kdo bo upal stopiti v čevlje ministra za kulturo v tej situaciji, ko je vsem jasno, da je nekaj hudo narobe na samem ministrstvu. Ne, zgodba ni zgolj črna ali bela, ampak mora biti tam še cel kup drugih stvari, ki bodo verjetno kmalu padle iz omar …