400.000.000 evrov za najvišji stolp v Sloveniji v Rogaški Slatini in Evropski orglarski center z največjimi orglami na svetu 400.000.000 evrov za najvišji stolp v Sloveniji v Rogaški Slatini in Evropski orglarski center z največjimi orglami na svetu

400.000.000 evrov za najvišji stolp v Sloveniji v Rogaški Slatini in Evropski orglarski center z največjimi orglami na svetu

Slovenija, dežela stolpov! Stolp Vinarium, sredi Lendavskih goric nad Lendavo, je najvišji razgledni stolp v Sloveniji. ki v višino meri 53,5 metra. Vendar bi radi v Rogaški Slatini imeli še višji stolp – visok 106 metrov in Evropski orglarski center z največjimi orglami na svetu, kar je ovrednoteno na 400.000.000 evrov.

Da, prav ste prebrali – 400 milijonov evrov investicije, ki naj bi bila realizirana s tujim partnerjem in s pomočjo evropskih skladov. Po podatkih naj bi se v tem centru zaposlilo med 170 in 200 ljudi. Sam stolp, ki ga mora financirati občina in župan Branko Kidrič, ki je idejni vodja tega projekta, bo stal približno 2.100.000 evrov. Ostali denar – 400 milijonov pa bo investiral lokalni podjetnik, orglar Anton Škrabl (skupaj z nemškim investitorjem).

Kljub temu, da gre za največjo investicijo privatnega kapitala v Sloveniji se ni nihče konkretno ukvarjal s tem. Ta investicija je večja od Magnine, Emonike, Yaskawe .. Gre za četrtino projekta TEŠ6.

Investitor in župan stavita, da bi se zaradi orglarskega centra enormno povečala prepoznavnost Rogaške Slatine v svetu, kar bi pripeljalo nove goste. Predvidevam, da bi stolp v Rogaški Slatini odprl vsaj Donald Trump, če ne mogoče sam Kim Džong Un. Všeč mi je, da so cilji veliki in da so pričakovanja še večja.

Ko razmišljam o tem projektu, pa dobim paralele s projektom, ki si ga je zadal bivši župan Kopra – Boris Popovič, namreč Capo Grande bi povezal obalo in Markovec in bil tudi spomenik županu. In tale projekt v Rogaški Slatini se mi zdi nekaj podobnega. A ne bi mogoče razmišljali o kakšnih drugačnih investicijah, če se že želijo iti turizem?

Ko sem bil pred letom v Rogaški Slatini sem imel občutek, da se je tam ustavil čas – že kakšno stoletje nazaj. In tudi orglarski center ne more spremeniti tega – vendar glede na število turistov, ki vsako leto obiščejo Rogaško Slatino je tudi v takšnem turizmu precej denarja in jaz samo ne štekam teh stvari.