Zadnje dni imamo priložnost, da iz prve vrste spremljamo dogajanje okoli Antonia Tajanija, predsednika Evropskega parlamenta. Če pred tednom dni mogoče nismo vedeli, kdo je predsednik EU parlamenta, je v teh dneh vsem to postalo kristalno jasno. Prav tako pa smo lahko spremljali odzive naših EU poslancev ob njegovi izjavi.

Evropske volitve – #tokratgremvolit bodo 26. maja 2019 in jaz bom definitivno dvignil svojo rit in odšel na volišče – iz par razlogov:

  • ker lahko en glas spremeni marsikaj (kar smo doživeli na lokalnih volitvah)
  • ker gre za 15 minut mojega življenja – 15 minut, ki imajo posledice naslednjih 5 let
  • ker so v teh dneh padle maske določenih EU poslancev in je mogoče čas, da se razmerje poslancev v EU parlamentu spremeni
  • ker sem lahko vedno “kavč” komentator in se delam, da ne morem nič spremeniti – če ne grem na volišče, potem to povsem drži
  • ker se zavedam, da se veliko zakonov sprejme v EU parlamentu in potem jih Slovenija samo potrdi
  • ker mi je počasi dovolj nerganja, da imajo EU poslanci visoke plače in nič ne delajo – jim bo pač potrebno gledati pod prste in premisliti o tem komu bomo namenili svoj glas

To, da gremo na volitve bi morala biti naša dolžnost. Zavedam se, da bomo vedno našli 100 in več razlogov, da ne bomo šli na volišča in da se bomo raje odpeljali proti morju, ker bo tako čudovit dan. Pa vendar gre za en dan v 1824 dneh kolikor traja mandat (če sem pravilno izračunal) EU poslanca.

Žalosti me, da so mladi apatični glede volitev. Da je prepričanje, da se nič ne spremeni postalo mantra in da veliko ljudi verjame v to, da njihov glas ne šteje nič. Če ne kupiš listka za loto, ne moreš pričakovati sedmice in če ne oddaš glasu ne boš nikoli vedel, če je tvoj glas štel. Zelo preprosto.

Predvsem pa bi si želel, da bi “naši” poslanci v EU parlamentu zagovarjali naše interese – in ne zgolj interese političnih strank, ki jim pripadajo tako na ravno Slovenije kot tudi na ravni EU. Želim si, da bi imeli v EU parlamentu poslance z jajci, ki bi obtožili takšne izjave Tajanija in ne bi zgolj čakali kaj se bo zgodilo, da bodo ostali vsem všečni. Ampak za to so potrebna jajca.