Restavracija Noel (Zagreb) in Draga di Lovrana (Lovran) sta prejeli po eno prestižno Michelinovo zvezdico in se tako pridružujeta trem restavracijam, ki so že lani prejele Michelinove zvezdice. Restavracije Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik) in Monte (Rovinj) so tudi letos uspešno zadržale svoje zvezdice.
- Hrvaška in Michelinove zvezdico 2018 / Monte, Rovinj / Pelegrini, Šibenik / 360, Dubrovnik
- Restavracija La Rucola 2.0 / Michelin * / Sirmione, Gardsko jezero
- Restavracija z Michelinovo zvezdico Cafe Les Paillotes, Pescara
- Guido Restaurant / Rimini / 1 Michelinova zvezdica
Michelinove oznake Bib Gourmand (oznaka za restavracije, ki ponujajo kakovostne menije po sprejemljivih cenah) so poleg lanskoletnih restavracij Konoba Mate (Korčula), Dunav (Ilok), Vuglec Breg (Krapina) in Konoba Fetivi (Split) dobile še restavracije Batelina (Banjole), Konoba Vinko (Konjevrate), Agava (Zagreb) in TAČ (Zagreb).
- V Sloveniji še ne bo restavracij z Michelinovimi zvezdicami
- Južna Italija z avtom / Matera, Polignano a Mare, Taranto, Otranto, Alberobello, Lecce, Bari …/ 3360 km v 7…
- Dubrovnik, Šibenik, Zadar / 3 ure za eno mesto v Dalmaciji sredi največje sezone
Seveda v Sloveniji še ne bo Michelinovih zvezdic, kajti naš STO se ni odločil, da bi investiral v to. Ravno nasprotno, pri njih so odkrili digitalno oglaševanje in sodelovanje z National Geographic – kljub temu, da bo Slovenija postala v letu 2021 ena od evropskih gastronomskih regij.
Ampak za to ni denarja, ker se ga raje meče v lajke na instagramu in všečke na facebooku – namesto, da bi v Sloveniji pripeljali prave “foodie”, ki so pripravljeni za večerjo plačati veliko več kot pa potroši povprečni gost v času bivanja v Sloveniji. In to, da STO vabi v Slovenijo “blogerje” iz tujine in jim plačuje vse – se mi zdi precej neumna poteza, saj so to ponavadi “blogerji”, ki niti nimajo nobenega pravega dosega. Na drugi strani pa STO ni pripravljen investirati ničesar v tiste, ki ustvarjajo vsebino za domače goste, ki so še vedno super gostje in ki jim je pomembno odkrivanje novih in drugačnih destinacij.