Davcna tajnost Davcna tajnost

Kako lahko dokumenti z oznako davčna tajnost pridejo v javnost?

Verjetno nisem edini, ki se sprašuje, kako lahko dokument z oznako davčna tajnost pride v javnost? Gre že za povsem ustaljeno prakso s katero očitno določeni ljudje, ki imajo lovke na različnih položajih medijsko obračunajo z ljudmi, ki so jim v napoto. Sicer sem bil prepričan, da v Sloveniji velja, da nisi kriv, dokler ti ni dokazana krivda. Ampak očitno živim v zmoti in se sprašujem zakaj sploh še imamo sodišča, če pa se lahko stvari rešujejo že v medijih.

Večina dokumentov z oznako davčna tajnost je namenjena očrnitvi levih politikov. Torej imamo odgovor na vprašanje komu pridejo takšne stvari prav. Se mi pa ne zdi prav, da inštitucije ne poskrbijo, da do tega ne prihaja. Njihova naloga je namreč preiskovati in tudi sankcionirati, nikakor pa se ne bi smelo dogajati, da “postane ulica sodnik”.

Vendar smo očitno to že sprejeli kot nekaj povsem običajnega in nihče več niti ne preiskuje kdo je bil tisti, ki je spravil dokumente v javnost – v času digitalizacije bi bilo sicer to povsem preprosto, ampak verjetno ni interesa. In ne, ni vsaka takšna informacija v interesu javnost, čeprav gre za javno osebo!

Če je Slovenija pravna država in imamo inštance, ki se ukvarjajo s tem, potem je čas, da se ugotovi, od kje izvirajo ti podatki in kdo ima največjo korist, če pridejo v javnost. Če so podatki točni in če držijo, potem imamo organe, ki naj ukrepajo.

Nikoli, ampak res nikoli pa ne smemo pustiti, da narod sodi ljudem na podlagi takšnih podatkov, oz. dokumentov – ki so lahko tudi ponarejeni.

Glede na to, da se zgodba ponavlja že leta in da imamo cel kup organov, ki so namenjeni ravno temu, bi bil zanimiv podatek, koliko davčnih tajnosti, oz. zaupnih dokumentov se je v samostojni Sloveniji pojavilo v medijih in koliko jih je dejansko bilo pravilnih in so bili na podlagi njih tudi ukrepi.

Prav tako pa bi bilo zanimivo videti polarizacijo teh dokumentov – ali so bili proti levici ali proti desnici. In kako so se ti primeri potem končali na sodiščih. Ampak to itak ni nikomur v interes, kajne! Mediji so opravili svoje delo, človek je bil kriv in stvar je rešena, čeprav se čez leta ugotovi, da temu ni bilo tako.

Kako lahko dokumenti z oznako davčna tajnost pridejo v javnost
Kako lahko dokumenti z oznako davčna tajnost pridejo v javnost