Damian Merlak je bil skupaj z Nejcem Kodričem soustanovitelj kripto borze Bitstamp. Oba se zadnja leta uvrščata na lestvico najbogatejših Slovencev. Lansko leto sta jo prodala in Damian se je posvetil svoji kripto borzi Tokens.net in po poročanju Siol.net tudi za investiranje v propadajoče objekte in hotele v Bohinju. Damian Merlak je kupil štiri propadajoče objekte v Bohinju, ki so bili dolgo časa sramota: hotel Zlatorog, hotel Bohinj, aparthotel Bohinj in Ski hotel Vogel.

Končno pozitivna zgodba za Bohinj? Verjetno se je marsikdo vprašal zakaj vprašaj? Ker vemo kako je, če si nekdo želi sprememb, ali pa če želi investirati svoj denar v karkoli v Sloveniji. Takrat se začnejo težave – birokratske, predvsem pa človeške. Verjetno se marsikdo spomni Joca Pečečnika in njegove kalvarije s stadionom za Bežigradom.

Srčno upam, da Damiana ne čaka podobna situacija, predvsem pa upam, da bodo organizacije, ki porabljajo milijone za promocijo turizma v Sloveniji končno doumele, da je treba v Sloveniji še marsikaj urediti in šele potem metati denar skozi okno za promocijo.

Poteza Damiana Merlaka je drzna. Lahko bi kupil par stanovanj na Maldivih in bi bil verjetno na istem – pa se je odločil, da bo denar investiral v Sloveniji in poskušal spremeniti stvari v enem izmed najlepših delov Slovenije, ki pa je na žalost 50 let za časom.

Njegov denar ne izvira iz menedžerskih odkupov. Nikogar ni nategnil. Gre za denar, ki sta ga z Nejcem zaslužila s prodajo Bitstampa in verjetno tudi iz trgovanja s kriptovalutami, ko se je dalo v enem dnevu zaslužiti velike zneske. Gre za njegov denar in ne denar davkoplačevalcev, kot smo bili ponavadi navajeni pri takšnih projektih. In to potezo pozdravljm, predvsem pa si želim, da bi Bohinj postal nekaj več od Bleda. No, še bolj si želim, da ne bi na svoji poti dobil kupa polen pod noge od Bohinjcev (kar je povsem možno) in tudi od države, ki ji je “status quo” očitno bolj všeč.

Pričakoval bi, da bo minister Zdravko Počivalšek prvi, ki bo pozdravil takšno odločitev Merlaka. Predvsem pa, da bo Damian znal črpati zajetna sredstva iz EU skladov, kot je to uspelo marsikateremu vinarju na drugem koncu Slovenije.

Upam, da bo Bohinj postal nekaj, na kar bomo lahko ponosni. Verjetno ne bo to Las Vegas, ali Macau, lahko pa bi postal Lago Di Como … In upam, da bo tole dobra zgodba …