Podnebni štrajk Greta Thunberg je navdihnila mlade da bodo protestirali za podnebno ukrepanje v več kot 1000 mestih Podnebni štrajk Greta Thunberg je navdihnila mlade da bodo protestirali za podnebno ukrepanje v več kot 1000 mestih

Podnebni štrajk / Greta Thunberg je navdih mladim, da bodo protestirali za podnebno ukrepanje v več kot 1000 mestih

Švedska najstniška okoljska aktivistka Greta Thunberg je avgusta lani začela s tedenskimi protesti pred parlamentom v Stockholmu. Od države je zahtevala ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam. Njen aktivizem pa se je v tem času prelil tudi preko meja Švedske in v petek je po celem svetu napovedan “štrajk”. V Nemčiji je načrtovanih 141 protestov, v ZDA 117, v Italiji 109, na Švedskem 95 in v Veliki Britaniji 81. Tudi v Ljubljani bo potekal Podnebni štrajk na Kongresnem trgu.

Včasih ljudje verjamemo, da se ne da nič spremeniti – ker so stvari takšne kot so. Če bi temu verjela Greta Thunberg, potem se ne bi odločila, da gre v akcijo in zahtevala ukrepanje v boju proti podnebnim spremembam. Ampak ona si je upala. In naredila je korak. Kljub svoji mladosti je spregovorila pred svetovnimi voditelji na letnem zasedanju Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu in na podnebni konferenci ZN v poljskih Katovicah.

Greta je postala glas ljudi, ki jim ni vseeno kaj se dogaja z našim okoljem. Predvsem pa glas tistih, ki si želijo spreminjati svet. Včasih je dovolj samo malenkost, da se zgodi snežna kepa. In prav bi bilo, če bi se tudi v Sloveniji pojavili takšni pozivi vladi, ki jih ne bi mogli več ignorirati. V končni fazi imamo samo en planet in če nam je res nepomembno kaj puščamo zanamcem, potem imamo precej velik problem.

Očitno je Greta naša slaba vest. In srčno upam, da bo tudi v Sloveniji nastala podobna pobuda, ki bo slaba vest vseh tistih odločevalcev, ki imajo škarje in platn v svojih rokah.

Se vidimo v petek na Kongresnem trgu!

Podnebni štrajk Greta Thunberg je navdihnila mlade da bodo protestirali za podnebno ukrepanje v več kot 1000 mestih
Podnebni štrajk Greta Thunberg je navdihnila mlade da bodo protestirali za podnebno ukrepanje v več kot 1000 mestih