Mesto Ptuj kandidira za Evropsko prestolnico kulture 2025. Planirano je, da se EPK dodeli enemu slovenskemu in enemu nemškemu mestu. V Sloveniji se poleg Ptuja omenjajo še Nova Gorica in Lendava. MO Ptuj je za ta projekt letos namenila 250.000 evrov iz občinskega proračuna.

In potem pridemo do zanimivosti. Ugotovili so, da potrebujejo logotip. In seveda so se odločili, da bodo naredili natečaj za kandidaturo za EPK – in za to imajo namenjenih 500 evrov. Da, prav ste prebrali – toliko cenijo oni delo oblikovalca. In ob tem se mi zastavi preprosto vprašanje – zakaj logotipa ne kupijo na fiverrju za 5 dolarjev, ali pa ga ne nariše kakšen sin od zaposlenega na MO Ptuj.

Saj je povsem preprosto. Kupiš računalnik, z neta potegneš Photoshop, ali Illustrator in potem spackaš nekaj skupaj in za to dobiš 500 evrov.

Verjetno se ob takšnih natečajih resni oblikovalci zgolj namuznejo in si mislijo svoje. To, da bi nekdo rad logotip v tednu dni me spominja na pogosto slišane zgodbe – saj ti to znaš in lahko narediš v petih minutah. In ja, očitno so kreativne industrije obsojene na takšen način razmišljanja. Nihče pa ne pomisli, da bo to logotip, ki bo prisoten povsod, če bo Ptuj postal EPK. In namesto, da bi temu namenili resen razmislek in predvsem, da bi v takšne ideje in razpise vključili uveljavljene oblikovalce na tem področju, bo tole izpadlo kot izpadejo podobni projekti – šalabajzersko.

Razpis …

🥁 Natečaj za logotip kandidature Ptuja za naziv Evropska prestolnica kulture 2025

🔎 Mestna občina Ptuj poziva likovne ustvarjalce in oblikovalce k oddaji predlogov za logotip kandidature Ptuja za naziv Evropska prestolnica kulture 2025. Predlog logotipa naj bo sestavljen iz napisa Ptuj 2025 ter vizualne komponente, naj bo enostaven, aplikativen, povezan s kulturno dediščino mesta in atraktiven v smislu turistične prepoznavnosti.

Logotip v vektorski obliki s kratko pisno obrazložitvijo posameznih elementov pošljite na naslov [email protected] pod zadevo »Logotip Ptuj 2025« do 31. 3. 2019.

🥇Tričlanska komisija, ki jo sestavljajo županja MO Ptuj Nuška Gajšek, avtor Aleš Šteger in grafični oblikovalec Borut Kupnik, bo izbrala najboljše predloge ter jih dala na glasovanje javnostim preko socialnih omrežij in pri glasovalni skrinjici v veži mestne hiše na Ptuju. Glasovanje bo potekalo v začetku aprila, komisija bo ob upoštevanju preferenc javnega glasovanja izbrala in nagradila najboljši predlog. Predvidena je denarna nagrada za zmagovalni predlog v višini 500 €.

Ptuj kandidira za Evropsko prestolnico kulture 2025 za logotip pa so pripravljeni plačati 500 evrov

Ptuj kandidira za Evropsko prestolnico kulture 2025 za logotip pa so pripravljeni plačati 500 evrov

5 Responses to Ptuj kandidira za Evropsko prestolnico kulture 2025 / za logotip pa so pripravljeni plačati 500 evrov

 1. MojTonin pravi:

  Jst sem dobil vrhunski logotip za 250$ iz amerike. Tako da dizajnerji, ki imajo divje cene pač poskusijo.
  Kak kekec ali velika firma se najde.

  Če grafičar naredi 4 logotipe na mesec je to dva jurja – davki – strošek Adobe Cloud in ima čisto preveć.

  • had pravi:

   vrhunski? pa verjetno ves, da logotip ni zgolj znak, kajne? ampak je zadaj precej vec ..

   lahko pa pokazes, kaj si dobil za 250 dolarjev in bo potem lazje oceniti :)

 2. Anonimno pravi:

  Bolje 500 EUR za amaterski logo kot 50.000 jurjev za “profi” logo, ki je na koncu enak amaterskemu.

 3. Anonimno pravi:

  Na koncu se pri takih projektih rado kanalizira javni denar v zasebne zepe. Kdo pa je pri nas kompetenten da oceni vrednost nekega oblikovanja znaka? Ce se pod njega podpise agencija se ne pomeni da je avtomaticno vreden toliko vec.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.