Moški in ženske se med vsem drugim razlikujemo tudi po tem, da moški ne beremo uporabniških navodil. Nam je vse samoumevno in povsem jasno je, kaj je potrebno storiti preden začnemo uporabljati napravo, ki smo ji ravnokar prineseli iz trgovine in ima sicer preko 50 strani uporabniških navodil.

Moški gremo ponavadi še korak dlje. Ko ugotovimo, da naprava ne deluje tako kot bi morala, še vedno ne priznamo, da bi bilo boljše, če bi vzeli v roko navodila in se sistematično lotili nove naprave. Poskušali bomo vse mogoče in nemogoče načine, čeprav nam bo verjetno že kmalu postalo jasno, da bi bilo boljše, če bi vzeli v roke navodila, odprli na strani 22 in potem samo naredili tisto, kar tam piše. Nekdo, ki je pisal navodila, je imel v mislih ravno nas in seveda mu je že med pisanjem postalo jasno, da bo le malo moških poseglo po navodilih.

Moški se bomo raje razburjali, da naprava ne deluje. Da to ni to, kar smo kupili. In po podatkih iz leta 2009 nas bo kar 64 odstotkov poklicalo “support” z vprašanji zakaj naprava ne deluje še preden bomo pogledali v navodila, kjer je seveda vse povsem natančno razloženo. Pri ženskah se to zgodi zgolj v 25 odstotkih primerov. Naj na tem mestu omenim še en zanimiv podatek – 12 odstotkov moških je pozabilo napravo priključiti na električno omrežje in so vseeno upali, da bo delovala.

Zakaj prihaja do tega pri moških? Ker mi razumemo tehniko. No, mislimo si, da jo razumemo. Ker nam je vse samo po sebi jasno. No, mislimo, da nam je. In predvsem zato, ker je branje navodil izguba časa. No, mislimo, da je temu tako.

Verjetno bi bilo vsakemu moškemu precej lažje oprati cunje v stroju za pranje perila, če bi pred tem prebral navodila. Pa vendar so takšni le redki in potem se sprašujemo zakaj nismo s pralnim strojem na ti? Ali pa zakaj so cunje postale precej manjše kot so bile, ko smo jih dali v pralni stroj. Dejstvo je, da se ženske tega lotijo na drugačen način in so posledično tudi rezultati boljši.

Moški bomo sicer v takšnem primeru krivili vse ostalo, kot pa da bi zgolj preprosto priznali, da je krivda na naši stvari. Saj veste, ko moški pelje na kakšen izlet in mu je vse jasno – on bolj točno ve kam mora peljati, kot pa navigacija. In ko po določenem času ugotovi, da se je izgubil, potem je to krivda vseh drugih, kot pa da bi zgolj priznal, da je “zajebal”.

Ja, včasih je težko priznati svoje napake, predvsem pa priznati, da ne vemo vsega in se temu primerno začnemo obnašati. In nasvet za tiste, ki nikoli ne pogledajo v navodila – mogoče pa boste odkrili cel kup novih funkcionalnosti, ki vam jih omogoča vaš nov gadget in ga ne boste uporabljali zgolj za povsem osnovne funkcionalnosti.

Sam sem namreč že večkrat odkril, da kljub temu, da naj bi štekal tehnične naprave le temu ni tako – proizvajalci se med seboj razlikujejo in namesto zaletavanja v stene v temi je precej lažje posvetiti par minut navodilom – večina naprav ima kratka navodila za vse tiste, ki se vam ne da brati 200 in več strani navodil in posledično vam lahko pridejo še kako prav. V sedanjosti nas večina išče informacije o vsem na spletu – pa vendar le redko kje najdem podrobno razloženo delovanje določene naprave, medtem ko v navodilih so točno takšne razlage.

Mogoče pa je čas, da preden priklopim naslednjo napravo, preberem uporabniška navodila in se lotim vsega skupaj sistematično. Bom poročal, če mi bo uspelo.