Rad imam regrat in čemaž in imam domača dilerja

Sezona regrata se je začela. Na tržnici je cena okoli 15 evrov za kilogram, obstajajo pa tudi ljudje, ki se “pasejo” po travnikih, sklonjenih glav in z rokami v zemlji. Nabirajo regrat in imajo od tega trojno korist – privarčujejo, skrbijo za rekreacijo in skrbijo za zdravo prehrano. Seveda, če ne nabirajo regrata poleg najbolj prometne ceste, ali travnika, kjer opravljajo veliko potrebo hišni ljubljenčnki.

Sam imam srečo, da imam dilerje za regrat doma pri starših, ki me z velikimi količinami zalagajo in mi ni treba skakati po travniku in ugibati ali je to, kar nabiram res regrat ali ni. Da tega, da je regrat otrebljen in opran, niti ne omenjam. Če se mi da nabirati regrat, pa pri trebljenju in pranju nimam več potrpljenja. Tudi to, da mi ga ni treba kupovati je ena izmed prednosti, saj ga lahko tako jem vsak dan.

Da cen regrata v gostilnah niti ne omenjam. Sicer nanj dajo še jajce, slanino in vse ostalo, kar samo uniči okus regrata – meni je regrat najboljši brez vsega. Samo malo olja in kisa in ščepec soli. Nobene potrebe po krompirju in ocvirkih in vsem ostalem, kar dajo ljudje še na regrat. No, mogoče malce čemaža, če je že potreba.

Čemaž, oz. Allium ursinum ima veliko različnih domačih imen – gozdni česen, divji česen, medvedji česen, kačji lek. Večina imen izhaja iz preteklosti in ima dejansko povezavo s tem, kar je čemaž – čemaž ima vonj po česnu in ga resnično radi jedo medvedi.

Predvsem pa je čemaž zelo zdravilen (proti glistam v črevesju, za čiščenje kože, za hitrejše celjenje ran, je antiastmatik, znižuje holesterol, je diuretik in kar je najpomembnejše. Je zastonj, saj je trajnica, ki raste v hrastovo gabrovih ali bukovih gozdovih.

Pri nabiranju čemaža morate paziti na to, da ga ne zamenjate s šmarnicami, ali jesenskim podleskom – sicer ne vem, kako bi lahko človek te tri rastline med seboj zamenjal, vendar opozorilo je na mestu.

  1. Ravno danes sem videl enega nabirat na pokopališču :D

Komentarji so zaprti.