1. april je Dan norcev / vas je danes že kdo nategnil, osmolil, potegnil za nos, nahecal?

1. april je Dan norcev. Dan, ko poskušamo s čim bolj izvirno idejo “osmoliti”, “potegniti za nos”, “nategniti”, “nahecati” ali kako drugače “ugnati” ljudi okoli sebe. Dan, ko laž postane resnica – v čem se razlikuje ta dan od ostalih dni??

Ta običaj izvira iz 18. stoletja, ko je dvorni norček “nategnil” kralja Ludvika XIV (via Wikipedia). Spletni portali, poročila na TV in radiu bodo danes polni čudnih novic, ki smo jih tako ali drugače že deležni vsak dan.

Vendar je danes to dovoljeno. Danes je dan, ko si lahko dovolimo več.

Sam nisem pristaš tega, kajti meja med resnico in lažjo postaja vse manjša. Še posebej v obdobju “fake newsa” je vse skupaj postalo precej manj zabavno, kot je bilo recimo to nekoč.

Če se spomnim šal za 1. april iz otroštva, so mi bile všeč. Niso bile škodoželjne, niso bile senzacionalistične, bile so otroške. Če pomislim na šale v sedanjosti, se pa marsikdaj vprašam, kaj pa če je to res?

Naslednji dan, ko mediji objavijo kaj vse je bila 1. aprilska šala, velikokrat zgolj skomignem z rameni, ker so šale vse bolj realne. In povsem možne. Najboljše pri vsem tem je, da s takšnimi šalami premikamo meje v glavah naših bralcev, saj se jim ne bo naslednjič zdelo nič čudnega, če bodo naleteli na kakšno takšno resnično novico.

Posledično to pomeni, da se prag dojemanja resničnosti, ali laži počasi enači. Kar pa mi ni všeč, saj ljudje kmalu ne bodo imeli več kančka dvoma v vse, kar bodo nekje prebrali.