Včeraj je bilo odločeno. Premog za TEŠ 6 bomo morali uvažati iz tujine, ker premog iz Šoštanja ni dovolj kvaliteten. Namesto, da bi se raje odločili za zaprtje te milijardne investicije, ki smo jo financirali davkoplačevalci in poskrbeli za zrak, bo ta odločitev prinesla še kup denarja v žepe posrednikov pri nabavi premoga. In politiki, ki so takrat imeli v rokah škarje in platno seveda ne bodo nikoli odgovarjali za krajo premoženja in nespametno vodenje projekta.

TEŠ 6 je rak rana Slovenije. Ne samo s političnega vidika, ampak tudi dobesedno. Milijardna investicija, na katero so nekateri opozarjali že od začetka, da gre za povsem preprosto krajo državnega premoženja, ki se bo stekla v žepe “posvečenih” iz tistih krajev, dobiva očitno še en epilog. In v primeru TEŠ6 ne gre zgolj za oškodovanje države zaradi izgradnje bloka TEŠ6 v vrednosti več kot 800.000.000 evrov kolikor se je cena gradnje vmes spremenila, ampak gre tudi za oškodovanje države v naslednjih desetletjih, ko ne bo več dovolj premoga iz Velenja, ampak bodo morali kupovati premog iz tujine, kar so oznanili včeraj.

Če se zavedamo, da že sedaj cena premoga presega ceno, ki je bila zapisana v pogodbi – namesto 2,25 €/GJ že sedaj plačujemo zanj 2,75 €/GJ, bi moralo vsem, ki so kakorkoli odločevali, ali pa še vedno odločajo o tem projektu, zazvoniti v glavi in se jim posvetiti, da nekaj ni ok s tem projektom. Da tega, da si želimo postati brezogljična družba, investiramo pa v “zažigalnice premoga”, namesto, da bi investirali v nov blok JEK2 …

TEŠ6 je imel lani 32,6 milijonov evrov izgub, ki jih je pokril lastnik HSE z dobičkom, ki ga ustvarijo Dravske elektrarne Maribor. Premogovnik Velenje je lansko leto končal z izgubo 4,2 milijona evrov in dejstvom, da imajo 200 delavcev preveč.

Če se kdo še spomni dogajanja v letu 2009 – ko so obljubljali delovna mesta, ko so obljubljali boljši standard, v resnici pa je šlo samo za polnjenje žepov določenih posameznikov, ki so zaradi tega projekta postali tako bogati, da niti ne vedo koliko denarja imajo in kje ga imajo.

Vendar je bilo to očitno še premalo, saj si bodo sedaj “ornk” omastili brke še ob uvozu premoga iz tujine, ki ga za delovanje potrebuje TEŠ 6 … In davkoplačevalci še vedno mirno gledamo to limonado, ki se odvija pred našimi očmi v teh dneh, predvsem pa dovolimo, da se takšne stvari dogajajo.

Ja, tudi to je Slovenija …