Vegi prehrana ni veganska prehrana vegi je oznaka za vegetarijansko prehrano Vegi prehrana ni veganska prehrana vegi je oznaka za vegetarijansko prehrano

Nestle, KFC, Burger King .. so skočili na trend veganstva / je čas, da spremenim svoj način prehranjevanja?

Zadnje čase vse več velikih podjetij skače na trendovski vlak veganstva. KFC ponuja Vegan Chicken Bucket, Burger King ponuja Impossible Whopper, Nestlé bo ponudil “Incredible” Vegan Burger. Verjetno je marsikdo ob tem navdušen, sam pa ne delim tega mnenja.

Sem preizkusil večino veganskih burgerjev v Ljubljani (lahko napišem tudi veganskih sendvičev, da ne bo kdo skočil v zrak zaradi poimenovanja) in nekateri so dobri, nekateri so pač pripravljeni zgolj za to, da so v ponudbi. Ko začneš sam odkrivati brez živalsko hrano zelo hitro ugotoviš, da lahko s par sestavinami narediš odlične in okusne jedi, ki niso procesirane.

Povsem razumem, da gre pri teh večjih podjetjih za dobiček, ki ga bodo ustvarili s skokom na vlak veganske prehrane. Da bodo svojim mesnim izdelkom dodali še en izdelek, ki bo brez živalskih sestavin. V bistvu bi moral biti navdušen, kajne? Predvsem pa bi moral podpirati te ideje? Pa vendar jih ne, čeprav imajo takšne odločitve podjetij lahko velik vpliv na celotno družbo – predvsem pa imajo velik vpliv na njihove dobičke. Ampak konec koncev, saj smo v kapitalizmu in podjetja se pač prilagajajo trgu tudi na način, da poslušajo svoje potrošnike in se jim prilagajajo.

Vmes se je potrebno tudi zavedati, da ni vsako telo primerno za tak način prehranjevanja. Da smo si ljudje različni in da je najhujše, da svoje telo “posiljujemo” z nečim, čemur se telo ne prilagaja. Če bi ljudje našli pravo mero vsega v svojem življenju – način prehranjevanja, ki gre v korak z njihovim načinom življenja, predvsem pa, če bi znali uživati v hrani in jo tudi prilagajati, bi bilo precej manj težav, ki so vsak dan viden. To, da se nekdo odloči za veganski način prehranjevanja, ker želi shujšati – pač ni ok! In takšnih ljudi ni malo, ki verjamejo, da bo to delovalo … Ravno obratno, škoda telesu bo velika in regeneracija telesa bo trajala precej dolgo.

Sam se ob informacijah, da se večja podjetja pripravljajo  počasi začenjam razmišljati, da je mogoče čas, da spremenim svoj način prehranjevanja, ki ga “furam” že zadnja tri leta. Mogoče je čas, da preizkusim “frutarijanstvo” in vidim kako se bo moje telo odzivalo na to. Zakaj? Ker gre pri velikih podjetjih za procesirano hrano, kjer dodajo vse mogoče sestavine, ki so sicer veganske – ampak kdorkoli je že kdaj imel opravka z zelenjavo iz njive in je pripravljal jedi, potem ve, da sta to dve povsem različni stvari.

Glede na to, da v Sloveniji odlično uspeva cel kup superživil: repa, zelje, koleraba, cvetača, … Dvomim, da potrebujemo procesirano hrano. Seveda pa je odločitev posameznika zakaj se odloči za spremembo načina prehranjevanja, predvsem pa kaj bo užival in s čim bo “futral” svoje telo.