Kako si? Eno izmed najbolj preprostih vprašanj, ki jih slišimo ali zastavimo pogosto, ko srečamo ljudi, ki jih že dolgo nismo srečali. Odgovor je ponavadi kratek. Ok. Dobro. Kul. Kaj pa, če se skriva za vprašanjem kako si tudi kaj več? In ni zgolj uvod v “small talk”?

Verjetno ste že bili v situaciji, ko vas je kdo vprašal kako ste? Vljudnostna fraza bolj kot karkoli drugega? In vi ste takrat razmišljali ali bi mu izlili svojo dušo in srce, pa vendar ste odgovorili z besedo ok. Presenečenje bi bilo verjetno precej veliko in oseba na drugi strani ne bi bila pripravljena na globji odgovor, predvsem pa na osebno izpoved resničnih občutkov. Kajti veliko lažje je živeti z odgovorom ok, kot pa, da bi dobili pol urni monolog o tem, da stvari v življenju pač ne funkcionirajo kot bi morale, da so problemi z otroki, da je v igri bolezen, da vas služba ne izpopolnjuje.

V bistvu gre res za preprosto vprašanje, vendar je odgovor vse prej kot preprost. Ampak na srečo se le redko kdo potrudi z odgovorom in vam pove kaj mu res leži na duši. Zakaj? Verjetno, ker si nihče ne želi biti nekomu v breme – čeprav v tem primeru ne gre za breme. Gre za odgovor na vprašanje. In če je vprašanje direktno, je tudi odgovor potem lahko povsem direkten.

Iskren odgovor sicer še ne reši situacije, je pa korak naprej, še posebej, če gre za kakšne osebne stvari, ki jih ponavadi ne delimo z drugimi. In verjetno bi takšen odgovor marsikoga šokiral. Pa vendar, zakaj pa ne? Saj je bilo zastavljeno vprašanje in ni bilo to vprašanje zgolj retorično.

Sam že nekaj časa razmišljam o tem, da bodo moji odgovori na to vprašanje postali precej več kot zgolj vljudnostne fraze. Da bom človeku, ki mi ga bo zastavil povedal dejanske občutke v tistem trenutku in v tistem delu življenja. Predvidevam, da bodo “izpraševalci” precej presenečeni, ker ne bodo dobili enobesednega odgovora, ampak precej več.

Podobno kot v restavraciji, ko vas natakar vpraša, če je bilo ok. Ponavadi zamrmramo skozi usta, da je bilo ok. Včasih pa si vzamemo čas in povemo vse kar nas je zmotilo.

Ja, vprašanje kako si ima lahko v sebi precej več kot deluje na prvo žogo, če kdo resno zastavi to vprašanje. Če gre zgolj za vljudnostno frazo, pa je to nekaj povsem drugega. Ampak včasih je potrebno šokirati ljudi in verjamem, da bom kmalu lahko pisal tudi o sprejemanju osebnih odgovorov na to vprašanje.

Kaj pa ti? Kdaj si nazadnje iskreno in brez zadržkov odgovoril na vprašanje kako si?

Kako si

Kako si

2 Responses to Kako si?

 1. Blsbls pravi:

  Kako sem vesela tega prispevka! Že pol leta se sprašujem, kako odgovoriti na to vprašanje. Takrat sem ugotovila, da je partner dobil otroka z eno drugo, seveda je najina zveza razpadla. Sledila je selitev v drug kraj, menjava službe… Vsi, ki so pa vprašali, kako si, so želeli slišati, da OK. Tako da moji odgovori so bili: OK, sicer se je zgodilo to, to to in to, a sem OK. Konec debate. V meni pa vrelo: NISEM OK!!!! Če sem komu rekla, da nisem OK, je sledil odgovor: pa saj bo bolje. Seveda bo! A kaj me sprašuješ, kako sem, če veš, da nisem OK in ne želiš tega slišati. Zdi se mi, da so s tem lajšali svojo vest. Saj je rekla, da je OK. Če pa ni, pa sem jo potolažil s tem, da bo bolje.
  A to vprašanje mi je tudi odprlo oči: kdo je res moj prijatelj/bližnji, kdo je pa samo znanec. Prijatelj me ni vprašal, kako si. Nikoli. Ker je vedel, in je želel slišati tudi tisto ne tako lepo. Vprašal je: potrebuješ pomoč pri beljenju stanovanja? Greš na pivo, kjer bova opravljali tipe? Zvečer so me poklicali, da smo skupaj gledali TV in se smejali resničnostnim šovom.
  Pa še komentar za HADA: ko prebereš prispevek in napišeš komentar, očitno preteče preveč časa in dobim obvestilo, da je captcha pretekla in ne dovoli oddati prispevka, zato je potrebno napisati komentar, ga skopirati, ponovno naložiti stran, prilepiti komentar in ga oddati.

 2. had pravi:

  hvala za opozorilo glede captche. sem sedaj to uredil.

  glede odgovora – ce mi kdo zastavi to vprasanje, mu dam iskren odgovor. ce ga ni pripravljen poslusati, potem naj ga ne zastavlja :)

  je pa res, da s tem marsikoga sokiras, ker ni pripravljen na to :))

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.