Agencija za varnost prometa (AVP) je predstavila predlog znižanja dovoljene meje alkohola za voznike iz 0,5 na 0,2 promila alkohola v krvi (iz 0,24 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka na 0,1 miligram). Meni se ob tem zastavlja preprosto vprašanje – zakaj raje niso predlagali 0,0 promila alkohola v krvi?

Alkohol in hitrost. Ta dva dejavnika sta po uradnih podatkih in podatkih raznih institucij glavna razloga za številne smrti in prometne nesreče na naših cestah. Posledično so se tudi zaradi tega pri AVP odločili da podajo predlog znižanja dovoljene meje alkohola za voznike. Vendar, če se že odločajo za spremembo zakona, zakaj bi sploh dovolili alkohol za volanom? Zakaj Slovenija ne more postati država, kjer je alkohol za volanom prepovedan? Ja, jaz bi spremenil to na 0,0 in postavil visoke kazni za vse kršitve tega zakona.

AVP prav tako predlaga, da vse, ki jim namerijo več kot 1,1 promila pridržijo in je že njihova udeležba v prometu obravnavana kot kaznivo dejanje. Ta del ideje se mi zdi odličen. Če bi bila kazen temu primerno visoka, bi verjetno marsikoga odvrnila od tega, da bi “naklan k mina” sedel v volan in se poskusil odpeljati domov.

Ideje so nekaj, realnost je drugačna. Vsaj glede alkohola v Sloveniji. Alkohol je folklora pri nas. Nekaj, kar je “splošno sprejemljivo”. Pač, spiješ par piv in se odpelješ z avtom domov. Zakaj hudiča bi hodil peš. In glede na kontrole prometa, ki so prisotne na naših cestah obstaja zelo velika možnost, da te policisti ne bodo ustavili – saj verjetno vsak tako razmišlja, ko gre “v rožcah” za volan, ker je hoja preveč naporna.

Če bo dejansko prišlo do uresničitve tega predloga, me zanima, če se bodo po Sloveniji organizirali protesti proti temu. Glede na to, da smo Slovenci ljubitelji alkohola, se mi ta ideja ne zdi povsem iz trte izvita. Ker pri nas itak vsak zase najboljše ve koliko lahko spije, da lahko še vozi – saj poznate vsi tiste izgovore – samo štiri pire sem spil, to itak ni nič. Dokler se ne zgodi prometna nesreča, ker so refleksi prepočasni ali pa ker je alkoholiziran voznik spregledal pešca.

Ja, jaz bi predlagal 0,0. Naj se Slovenija pridruži Madžarski, Češki, Romuniji in Slovaški, kjer imajo mejo alkohola pri 0,0. Verjamem, da bi se kljub protestom in jamranju velikega dela voznikov v končni fazi prilagodili tudi temu. Pa vendar dvomim, da bi bila to edina potrebna rešitev na naših cestah. In da bi zgolj ta sprememba spremenila navade voznikov in bi naše ceste postale ceste brez smrtnih žrtev. Je korak naprej, vendar bi bilo potrebno spremeniti še marsikaj na področju vozniške kulture. Tudi naše ceste sodijo v to kategorijo.

Veliko sreče predlagateljem sprememb in še enkrat – če se že odločate za spremembe, potem naredite odločen korak in povsem umaknite alkohol in alkoholizirane voznike z naših cest.

Alkohol za volanom
Alkohol za volanom