9. maj / Dan zmage nad fašizmom in nacizmom

9. maja praznujemo dan zmage nad fašizmom in nacizmom. 9. maja 1945 se je v Evropi uradno končala druga svetovna vojna in v Ljubljano so vstopile enote 29. divizije in 7. korpusa slovenske partizanske vojske in osvobodile mesto. Takšna je zgodovina in teh dejstev se ne da spremeniti, dasiravno se desnica zadnja leta pospešeno trudi, da bi spremenila ta del zgodovine in prikazala domobrance in okupatorje v posvem drugačni luči.

Slovenci nismo hlapci Nemcem, kot bi lahko bili, ampak so se naši stari starši borili na strani partizanov proti okupatorjem in po vojni gradili to, kar imamo sedaj. Ponosen sem, kljub vsemu nasprotovanju in negiranju boja proti okupatorju, ki se dogaja v zadnjih letih, da se vseeno spominjamo dogodkov, ki so spremenili naš svet.

Čestitke vsem ob Dnevu zmage! Še posebej tistim, ki so se borili za to svobodo in ki so dali svoje življenje za našo prihodnost!

Da smo si na jasnem. Povojne poboje obsojam! Vendar še bolj kot to obsojam spreminjanje zgodovine, ki smo mu priča zadnja leta. Ko desnica z vso energijo želi spremeniti pomen boja proti fašizmu in nacizmu in poveličuje domobranstvo in sodelovanje z okupatorji. Ker so oni branili domačo zemljo in so oni tisti, ki so poskrbeli za to, da v Sloveniji ni uradni jezik nemški..

To spreminjanje zgodovine bi morali vedno znova obsoditi. Če bomo tiho, ne bo izginilo. Če bomo ignorirali te poskuse, bomo čez par let brali povsem drugačne zgodbe o dogajanju med 2. svetovno vojno.

Naučimo se živeti s preteklostjo, naj nam bo to poduk za prihodnost, vendar ne živimo v preteklosti, ker potem ne bomo nikoli prišli v prihodnost!