Včeraj me je med sprehodom po Ljubljani, presenetil oglas na oglasnem prostoru podjetja Tam-Tam. Oglas ima zelo eksplicitno fotografijo in dodan je zgolj hashtag – #hatebetter. Na oglasu je kup temnih rok in belo žensko telo …

Večino časa sploh več ne opazim oglasov na oglasnih površinah, ker jih je preveč. Oglasi, ki so na billboardih so večinoma prodajni, ali pa obveščevalni. Le redki so takšni, ki s provokacijo privabijo pogled, predvsem pa je malo takšnih, ki ti dajo misliti. In tale oglas #hatebetter sodi v slednjo kategorijo.

Moja prva misel je bila, da je to oglas, ki svari pred migranti in je posledično oglas za katero od strank, ki bodo sodelovale na EU volitvah. Pa vendar sem se takoj zavedal, da nobena od desnih strank ni sposobna narediti takšne provokacije, predvsem pa jo izpeljati na takšen način. Torej gre za nekaj drugega.

Poguglal sem za hashtagom, ki je uporabljen na plakatu. In nisem odkril ničesar. Potem pa sem se spomnil, da sem nekaj podobnega že videl – na naslovnici Demokracije – kjer belo žensko telo trgajo temne roke – Z migranti prihaja v Slovenijo kultura posilstev. Mogoče pa gre za odgovor na to provokacijo – s precej bolj dodelano fotografijo, predvsem pa tudi s precej močnejšo sporočilno vrednostjo.

Kdo in kaj stoji za plakatom? Ne vem. Upam pa, da se kmalu razjasni, če sem imel prav in če je šlo moje razmišljanje v pravo smer.

p.s.: sem si vzel še malce več časa in odkril, da obstaja instagram profil – https://www.instagram.com/hatebetter/, ki je povezan s Katarino Stegnar: #hatebetter (vir). Mogoče pa je tukaj povezava …

 

hatebetter oglas ki pritegne pozornost1
hatebetter oglas ki pritegne pozornost1