Otok Mainau, ki ga imenujejo otok rož in neokrnjene narave leži ob Bodenskem jezeru. Na otoku, ki je od leta 1932 v lasti družine Bernadotte, od leta 1974  pa v lasti Fundacije grofa Lennarta Bernadotta je zasajenih več kot 500 različnih vrst dreves, preko 1500 različnih vrst vrtnic, 250 različnih vrst dalij … Na otoku je hiša metuljev, dišeči vrt, začimbni vrt, fontane in del, ki je namenjen živalim.

Sam sem se pripeljal iz Meersburga s trajektom do kraja Konstanz (povratna karta za avtodom je 31,50 evra) in potem naprej proti otoku. Vozila obiskovalci pustijo na parkirišču pred otokom in se potem sprehodijo na otok in po otoku. Ker sem sam napačno razumel dogovor, sem se z avtodomom pripeljal do otoka, kjer so me spustili naprej. Imel sem možnost, da sem se peljal po otoku – sicer sem imel problem najti parkirni prostor – otok je namreč namenjen sprehajalcem.

Cena vstopa na otok je za odraslo osebo 21.50 evra. Na otok pa lahko pridete z ladjico, ali pa tako, da avto parkirate pred otokom. In če ste v teh krajih in ste ljubitelj cvetja in narave, potem toplo priporočam obisk otoka.

Sam sem v malce več kot treh urah po otoku naredil okoli 12 kilometrov in če sonce ne bi bilo tako močno, bi verjetno še dlje časa ostal na otoku in užival v pogledu na urejene vrtove in neskončno število rož, ki so trenutno v polnem razcvetu. Na žalost sedaj še ni bilo obdobje cvetenja vrtnic, saj preko 1500 različnih vrtnic verjetno naredi svojo impresijo na človeka.

Celoten otok Mainau je čudovito in smiselno urejen. Obiskovalca vodi od ene točke do druge, kjer je bolj in bolj navdušen. Glede na to, da je okoli jezero, je celotna slika kot iz pravljice. Zanimivo je videti sekvojo iz leta 1864, zanimivo se je sprehoditi po rastlinjaku, kjer so ogromne palme. Opazovati kako se otroci (tudi jaz sem se) igrajo s kozicami in kako je na vsakem koraku poskrbljeno za počitek – na otoku sem bil jaz in “milijon” upokojencev, ki so si vzeli čas in poduhali vsako rožo posebej.

Mene je najbolj navdušila hiša metuljev – ko se sprehajaš po prostoru in mimo letajo takšni in drugačni metulji. Zanimivo je opazovati obiskovalce, ki se jih nekateri bojijo, drugi bi jih radi prijeli z roko, tretji pa jih sploh ne opazijo, kajti veliko metuljev ima “maskirne” barve.

Ko sem tako opazoval vse skupaj, se mi je za trenutek zazdelo, da to vse skupaj sploh ni realno. Da je plod moje domišljije. In verjetno nisem edini, ki je pomislil na to – saj je na otoku dejansko vsak kamenček na svojem mestu. In najlepše je to, da ni varnostnikov, ampak da ljudje znajo ceniti vse skupaj in ne skačejo po rožah, jih trgajo in uničujejo narave.

Ker sem imel naprej že dogovor za obisk adrenalinskega parka, sem moral zaključiti svoj obisk – če bi imel več časa, bi preživel cel dan na otoku in užival v barvah in vonju cvetlic …