Koliscarska vas Pfahlbauten11 Koliscarska vas Pfahlbauten11

Koliščarska vas Pfahlbauten / Unteruhldingen / Unescova dediščina #poNemciji

V kraju Unteruhldingen, ki leži na obali Bodenskega jezera je koliščarska vas Pfahlbauten, ki sodi med Unescovo dediščino. Sam sem bil pred muzejem na prostem že pred 9. uro zjutraj, saj sem bil dogovorjen z arheologom dr. Matthiasom Baumhauerjem, ki me je popeljal skozi celoten kompleks. Vstopnina stane 10 evrov za odrasle osebe in vključuje voden ogled v trajanju okoli 45 minut.

Koliščarsko vas Pfahlbauten so začeli graditi leta 1922, par let kasneje, ko so nekaj kilometrov višje, v kraju Meersburg odkrili prve artefakte v jezeru. Koliščarsko naselje trenutno premore 18 hiš, ki prikazujejo življenje koliščarjev in njihovo življenje ob Bodenskem jezeru skozi različna obdobja, vse od 6.000 let pred našim štetjem do Keltske dobe.

Celotna vas in vse replike so izdelane ročno, s postopki in orodji, ki so jih uporabljali koliščarji. Vodena predstavitev vključuje tudi spoznavanje tehnik izdelave in uporabe orodja in orožja iz kamenja, lesa in kosti.

Zanimivo je videti koliščarsko vas, ki je podobna tisti pri nas na Ljubljanskem barju, kljub temu, da je precej oddaljena od naših krajev.

In pot me je vodila na trajekt, na drugo stran jezera, na otok Mainau