Mediji so med vikendom poročali o napadu na okrožno sodnico mariborskega okrožnega sodišča, ki dela na gospodarskem oddelku. Neznanci so jo pričakali pred njenim domom in jo brutalno napadli – naj bi imela večkrat počeno lobanjo, obrazne kosti in obe roki. Poškodovana sodnica ni več v smerni nevarnosti, je pa ona sodila v tožbi DUTB zoper vodilne v Probanki, v sporu zaradi projetka radarji med Iskro in Mestno občino Maribor v višini 12,8 milijona evrov …

Očitno je sodnica nekomu stopila na žulj in je želel prikazati svojo “nadmoč” s takšnim strahopetnim dejanjem. Verjetno se vsi še spomnimo, da je bilo v zadnjih letih precej govora o sovražnem govoru, ki se je prelil po družbenih omrežjih in postal že del našega vsakdana.

Grožnje, zmerjanje in pozivi k fizičnemu nasilju so postali del kulture. Namesto, da bi ga vsi obsodili, smo dobili apologete sovražnega govora v Sloveniji, ki so se raje sprenevedali, da ne obstaja, kot da bi ga obsodili. Seveda je povsem jasno, da so zagovarjali “svoje”. In od besed so očitno nekateri šli korak dlje – k dejanjem. Tistim najbolj gnusnim. Pa tudi tega dejanja marsikdo ni mogel obsoditi in je raje začel iskati takšne in drugačne izgovore zakaj naj bi se to zgodilo.

Žalostno, da se tudi za nasilje najdejo opravičila, kot se za sovražni govor. Ampak, kot sem že takrat zapisal – ko enkrat dovoliš, da postane sovražni govor del naše identitete, potem bo prepozno, da bi to lahko spremenili. In v Sloveniji se je to zgodilo. Sedaj prihajajo na dan posledice.

Ali bodo zaposleni na sodiščih sedaj hodili domov v strahu, ker opravljajo svoje delo? Bo vsak od njih dobil posebno spremstvo? Te metode ustrahovanja me spominjajo na tiste iz Italije iz nekih drugih časov, ko je vladala mafija in so sodniki umirali v bombnih akcijah.

Bo mogoče ta dogodek dal signal, da se začne naša država ukvarjati s situacijo v kateri je Slovenija? Da ne želimo “reketiranja” na vsakem koraku? Bo končno kdo upal priznati, da obstaja sovražni govor, ki ga je treba v kali zatreti in da so določeni politiki s svojimi besedami dejansko sprožili te odzive? Ali pa bomo še kar naprej kot noj tiščali svojo glavo v pesek in se delali, da to ne obstaja?

Politiki bi morali družno obsoditi takšno dejanje – s prstom pokazati na krivca, ko ga bodo za to pristojni organi odkrili in začeti razmišljati kam nas pelje ta politika razdvajanja, ki smo ji priča v zadnjih 20 letih … Namesto tega pa raje ta dogodek izkoristijo za obračunavanje … Saj veste, krivosodstvo in vse ostalo, kar poslušamo zadnja leta.

Tudi besede ubijajo mar ne napad na sodnico v Mariboru
Tudi besede ubijajo mar ne napad na sodnico v Mariboru