Poletna sezona se bliža in naši mediji so polni informacij o Hrvaški. V zadnjem tednu dni sem zasledil na določenih domačih portalih cel kup “informacij” o dogajanju na Hrvaškem. V Osijeku imajo težave s komarji, pri Makarski so opazili morskega psa, Hrvati so podražili cestnine, turist se je utopil, cene v restavracijah so visoke in na Hrvaškem je manj turistov, kot jih je bilo v prejšnjih sezonah.

Ker sem vseeno zvedavo bitje, me je seveda zanimalo kakšno je stanje in kaj se dogaja v ostalih državah, ki smo jim sosedje. Na taistih portalih sem iskal informacije o dogajanju v Italiji, Avstriji, Madžarski ..

Pa vendar nisem zasledil ničesar. Očitno pri njih ni morskih psov, utopitev turistov, cene so nizke in turistov je malo morje. Ali gre za zgolj za zelo selektivno poročanje naših medijev o stanju v ostalih državah, kajti bolj pomembno je, da prestrašijo domače turiste, ki se odpravljajo na Hrvaško? Verjetno nisem edini, ki opazi ta fenomen pred vsakim začetkom sezone? In verjetno nisem edini, ki zahaja v Istro med vikendi in lahko sam opazim kaj se dogaja.

Prejšnji vikend sem bil v Medulinu, Premanturi in Rabcu. Ker še ni glavna sezona, sem bil prepričan, da bo zelo malo turistov – če verjamem poročanju naših medijev, potem bi tako tudi moralo biti. Pa vendar je bila večina kapacitet na Bookingu v teh treh krajih zasedena. Verjetno temu botrujejo tudi cene, ki so sedaj vse prej kot visoke – za apartma v centru Medulina sem plačal 42 evrov. In ugotovil, da je v Istri v tem času največ Nemcev in Avstrijcev – poleg seveda Slovencev, ki imajo v Istri svoje apartmaje, hiške in prikolice. In ki jih tudi to poročanje o vsem “slabem” na Hrvaški ne prestraši, da bi iskali kakšno drugo destinacijo za svoje počitnice.

Da omenim še en fenomen. Za vožnjo ob Ljubljane do Črnega kala (92 km) sem potreboval skoraj dve uri in pol – ker zastoji, ker delo na cesti, ker … Od Umaga do Pule po Istarskom ipsilonu (85 km) manj kot uro. Kljub temu, da so na Istarskom ipsilonu bile zapore ceste okoli Pazina ni bilo nobenih zastojev in kolon, za razliko od naših avtocest, kjer večino časa stojiš v koloni. In ja, plačal sem cestnino – 31 kun, kar je manj kot 4 evre, vendar sem se peljal po avtocesti in nisem stal. Sedaj, pred sezono bodo podražili cestnino za 10 odstotkov … Pa vendar raje plačam višjo cestnino, kot pa da se počutim kot čevap v razbeljenem avtomobilu sredi zastojev in izgubljam živce.

Če vam je bila objava všeč, potem se lahko naročite na moj YouTube kanal, “všečkate” Facebook stran, ali pa mi sledite na Twitterju.

Cene hrane – glede na to, da se prehranjujem na svoj način in večinoma jem zunaj, moram priznati, da se mi cene v Istri ne zdijo visoke. V bistvu precej nižje kot v Ljubljani. Ko daš za pizzo 95 kun, vendar je to pizza, ki jo lahko mirno naročita dve osebi in se najesta do sitega. Ali pa ko je cena dveh brancinov 120 kun in to v zelo prijetnem in urejenm lokalu v prvi vrsti poleg morja.

Ja. Verjamem, da pridejo morski psi v Jadran. Verjamem, da so komarji v določenih delih Hrvaške. Tudi turisti se utopijo in cene so primerne ponudbi / povpraševanju, saj tako deluje trg. Seveda se lahko vsak sam odloči kje bo preživljal svoj dopust – te zgoraj omenjene medije bi razumel, če bi imeli v svoji lasti turistične agencije, ki bi ponujale poceni počitnice v Grčiji. Turčiji, Egiptu … Tako pa razumem vse to “senzacionalistično pisanje” malce drugače – nabiranje klikov, zgražanje bralcev teh medijev nad Hrvaško in v končni fazi bodo taisti bralci šli na dopust na …. Hrvaško ….