Podpiram akcijo VarnoVPoletje zdruzeni za vecjo varnost v prometu Podpiram akcijo VarnoVPoletje zdruzeni za vecjo varnost v prometu

#VarnoVPoletje / podpiram akcijo / združeni za večjo varnost v prometu

Podpiram akcijo #VarnoVPoletje, ki se je začela včeraj na pobudo Agencije za varnost prometa in v sodelovanju s Policijo, Avto-moto zvezo Slovenije, Zavodom Varna pot, Zavodom Vozim, Združenjem DrogArt, Zvezo moto klubov Slovenije in Zvezo ZŠAMS.

Akcija #VarnoVPoletje mi je všeč, ker to ni akcija ustrahovanja. Tudi kreativa ni narejena tako, da nas prestraši, ampak ob njej začnemo razmišljati.

Ker podpiram to akcijo, se bom moral tudi sam držati določenih “zapovedi”, ki so jih pripravili in na katere bodo v naslednjih petih tednih navzoči v 16 slovenskih mestih in na kar 40 različnih lokacijah. Zapovedi akcije #VarnoVPoletje:

  • tudi poleti zapeti
  • za volanom ne bodi za ekranom
  • nikoli pijan za volan
  • pozabi na splet, spremljaj promet
  • spoštuj prometni bonton in odloži telefon
  • vozi varno, vozi solidarno

Če grem po vrsti. V avtu sem vedno pripet – sicer do sedaj sem to počel na malce drugačen način, kot je predpisan in sem že pred časom to spremenil. Za volanom ne bodi za ekranom – tole bo verjetno najtežje, vendar se vse bolj zavedam, da je pogled na mobilnik med vožnjo lahko usoden.

Nikoli pijan za volan – ker še nisem poskusil alkohola, tole ne bo problem. Pozabi na splet, spremljal promet – kot pri drugi točki. Malce več samokontrole bo potrebno, vendar mislim, da mi bo uspelo. Že včeraj sem poskusil in ugotovil, da se da – ker je na naših cestah v teh dneh toliko zastojev, je bilo to povsem preprosto. Spoštuj prometni bonton in odloži telefon – da, v avtu se ne pogovarjam po telefonu, ker se v bistvu zelo redko in zelo malo pogovarjam po telefonu.

Vozi varno, vozi solidarno – tole je nekaj za nas Slovence. No, jaz zase mislim, da sem precej solidaren voznik, sicer precej nestrpen, ampak to pride verjetno z leti. Po drugi strani pa smo Slovenci precej nesolidarni vozniki. Saj se verjetno vsak od nas zaveda, da moramo sobivati pešci, kolesarji, rolkarji, motoristi, avtomobilisti, tovornjakarji in vsi ostali udeleženci v prometu. In da to, če pizdimo nad drugimi udeleženci, največ pove o nas samih.

Podpiram akcijo VarnoVPoletje zdruzeni za vecjo varnost v prometu
Podpiram akcijo VarnoVPoletje zdruzeni za vecjo varnost v prometu