Borut Pahor / Ni potrebe, da imamo v lasti banko, da bi z njenimi profiti služili

Borut Pahor je naš predsednik. In včeraj je, v intervjuju za Planet TV, izrekel besede ob katerih sem se zdrznil. In verjetno nisem edini. Namreč, Borut Pahor je povedal: “Ni potrebe, da imamo v lasti banko, da bi z njenimi profiti služili.”

Verjetno nisem edini, ki se mu zdi ta izjava čudna? No, ne samo čudna. Skregana z logiko. In zelo zelo napačna, še posebej, ko jo izreče Borut Pahor, ki je bil tudi premier.  V času samostojne Slovenije se je v sanacijo bank in dokapitalizacijo zmetalo precej milijard davkoplačevalskega denarja.

In kaj smo nazadnje dobili davkoplačevalci? Kupnino skladov, ki so kupili te banke – vendar so bile kupnine manjše, kot je bil naš zadnji vložek v te banke. V bistvu smo sanirali banke, jih napolnili in jih prodali za manj denarja, kot so ga imele te banke. Kot zelo dobri gospodarji se nism ravno izkazali, kajne? Ali pa, odvisno je zgolj od pozicije v tej zgodbi.

Očitno je bila miselnost naše vlade takšna, kot je izjavil Borut Pahor – pač imamo lahko dobrodelno banko. Vendar ni dobrodelna za vse. Samo za tiste pri koritu očitno. Za vse ostale je pač oderuška. Kar se je izkazalo v času “haranja” slabe banke in premeščanja dolgov na slabo banko. Ko so na dan prihajale številke nasedlih kreditov in ko smo se lahko davkoplačevalci zgražali nad vsem, kar se je dogajalo v bančnem sistemu.

No, v bistvu ima Borut Pahor prav. Ne potrebujemo banke, da bi služili z njenimi profiti – ampak ne zato, ker je ne bi potrebovali, ampak zato, ker se ne znamo iti bančništva. Mogoče je Borut pozabil, da ne živimo več v socializmu, kjer profit ni bil edini interes. Mogoče bi bil čas, da ga kdo opomni na to, da davkoplačevalci nismo molzne krave, ki se jih nateguje v nedogled. In ko kaj takšnega izjavi predsednik Slovenije je čas, da se primemo za denarnice in da ga skupno povprašamo o njegovem stanju.

Seveda obstaja možnost, da samo posvečeni vedo kaj je želel s tem povedati. In glede na njegove izjave me tudi to nič več ne preseneča. Mogoče pa nam je želel samo povedati, da je super, da smo prodali banke, da jih ne bo treba več dokapitalizirati in sanirati luknje, ki so nastale zaradi napačnega vodenja bank – in vsem udeleženim v teh rabotah se ni nič zgodilo.

Tudi Borutu Pahorju se ni zgodilo nič zaradi TEŠ6, ki je ena izmed večjih sramot Slovenije v zadnjem desetletju. No, o bankah bo verjetno še veliko govora v prihodnosti in takrat bo tale predsednikova izjava verjetno dobila tudi svoj pravi pomen.

Komentarji so zaprti.