“Če je nekdo ziheraš in ne prenese, ko ne gre vse po planu, potem je bolje, da ostane doma.” Besede osebe, ki v družbi Adria Airways  dela v sektorju za stike s potniki in jih je izrekla na včerajšnji novinarski konferenci, ko so se v letalski družbi odločili, da bodo končno začeli komunicirati. No, na tiskovni konferenci niso povedal nič, so pa našli sto in en razlog zakaj jim ne gre, zakaj prihaja do zamud, zakaj ne plačujejo plač zaposlenim …

Adria Airways je bil nekoč naš letalski prevoznik. Vlade so vanj vlagale denar, vendar jim ni šlo vedno vse po planu. Kasneje se je vlada odločila, da proda Adrio Airways. Novi lastnik ni ravno najboljši lastnik, saj odpoveduje lete, prihaja je do zamud, prihaja je do nezadovoljsta potnikov, kot tudi osebja, ki dela veliko več od predpisanega časa.

Adria Airways je namesto da bi komunicirala o svojih težavah in reševala pritožbe potnikov, raje bila tiho. Težave so se kopičile in potniki so nezadovoljstvo nad družbo zlivali na družbenih omrežjih – kjer pa ni bilo nobenega odgovora. Še več. Podjetje ni reševalo zakonskih obveznosti do potnikov, ki so zaradi njihove družbe zamujali, ali pa pač preprosto niso poleteli.

Včeraj je potekala na sedežu podjetja tiskovna konferenca, kjer so “razložili” vse dogajanje. No, kot pričakovano niso povedali nič. So pa našli kup razlogov pri drugih, da se jim dogajajo stvari, ki se jim dogajajo. In ko sem bil prepričan, da sem videl že vse, je oseba, ki je zaposlena v sektorju za stike s potniki izjavila izjavo, ki jo bo verjetno zaznamovala do konca življenja. Mogoče se je njej v tistem trenutku zdela ta izjava oh in sploh, vendar je realnost povsem drugačna. In če nekdo v letalskem prevozniku razmišlja tako, potem ni nič čudnega, da je znotraj podjetja vse narobe.

Draga Zala, danes je nov dan. In mogoče si imela dovolj časa, da si razmislila o svojih besedah. Če še vedno verjameš, da je tvoja izjava primerna, potem je verjetno problem v nas potnikih, ki ne razumemo tega – jaz sem bil prepričan, da so letalske družbe in letalski promet namenjene temu, da nas iz točke A v točko B pripeljejo v določenem času in znotraj določenih časovnih okvirjev. Je pa res, da ne letim vsak dan in da se seveda lahko dogajajo tudi zamude. Ampak ne na vsakem letu in ne vsak dan, kot se recimo dogaja Adrii zadnja leta.

In še to draga Zala. Mogoče naslednjič vseeno premisliš preden izrečeš kakšno takšno kolosalno neumnost in pokažeš svoj nespoštljiv odnos do potnikov. Ampak očitno je takšna postala vaša poslovna praksa in očitno je to v DNKju podjetja. Naslednjič predlagam, da na tiskovni konferenci poveš, da te briga za potnike, saj so si sami krivi, da letijo z Adrio Airways. Ta stavek bo verjetno vseboval precej resnice, predvsem pa bo pokazal odnos, ki ga zadnja leta gojite do svojih potnikov, ki vam v končni fazi dajejo tudi denar za plače.

Če je bila vaša investicija v letalskega prevoznika mimosunek, pa naj ne bomo kolateralna škoda potniki, ki smo vseeno odvisni od letalskega prevoznika.