Danes bo Ministrstvo za kulturo poslalo v javno razpravo predlog novele zakona o medijih. Glede na to, da prejšnja oblast ni uspela spraviti skozi tega zakona, se bodo na tem zakonu verjetno lomila šila in kopita. Še posebej, ker je v noveli zakona tudi sovražni govor, koncentracija medijev .. Kar pa ni vsem povsem povšeči. No, tudi RTV Slovenija bi imela rada kakšno korist od te novele – zvišanje RTV prispevka.

Leta 2015 je prejšnja oblast poskusila spremeniti zakon o medijih. Toliko nebuloz, kot so jih uspelo “sklamfati” skupaj je bila prava bolečina. In tako je vse skupaj ostalo zgolj pri poskusu. Na srečo.

Sedaj se je očitno Ministrstvo za kulturo odločilo, da naredi konec temu stanju v katerem smo že vrsto let in danes ob 10. uri bodo predstavili novelo zakona o medijih. Verjetno se zavedajo, da bodo letela polena pod noge, saj bo ta zakon trn v peti marsikomu – v noveli je namreč del namenjen sovražnemu govoru, del namenjen koncetraciji medijev …

Ja, očitno so se lotili medijev na drugačen način, kot smo bili do sedaj tega navajeni. In verjetno bomo še danes brali, da bo ta zakon vpeljal cenzuro in da to ni demokracija. Tisti, ki bodo skočili v zrak zaradi tega imajo seveda povsem jasno agendo – sedanji status quo jim je namreč omogočal populizem, laži in izkrivljanje dejstev. Pač je šlo za “svobodo govora” …

Seveda bi tudi RTV Slovenija imela rada nekaj od tega zakona. Recimo povišanje RTV prispevka. Vendar ga Ministrstvo še ni dodalo v novelo, bodo pa našli rešitev do konca poletja. Vseeno se moramo zavedati, da je nacionalka zelo dobro politično trobilo določene opcije in določeni ljudje na RTV imajo precej velik vpliv. Mogoče pa bi bil čas, da začnejo na nacionalki razmišljati v kakšno drugo smer kako optimizirati vse skupaj – recimo tako, da odpustijo ljudi, ki so tam zato, da so tam. Ali pa ukinejo kup oddaj, ki jim jih ustvarjajo zunanji sodelavci, ki odlično živijo iz tega naslova.

Mogoče pa bi bilo primerno razmišljati tudi o tem, da če že plačujemo RTV prispevek, nas vseeno ni potrebno posiljevati z oglasi in vsebinami, ki so abotne.

V bistvu komaj čakam, da vidim kako so se lotili v noveli zakona kvot domače glasbe in interneta. Me zanima, če so se kaj naučili iz preteklih poskusov, ki niso bili uspešni.