Poletje in pasje tacke izogibajte se hoji po vrocem asfaltu in betonu s psom Poletje in pasje tacke izogibajte se hoji po vrocem asfaltu in betonu s psom

Poletje in pasje tačke / izogibajte se hoji po vročem asfaltu in betonu s psom

Poletje je čas vročine. Čas, ko morajo vročino prenašati tudi hišni ljubljenčki. Prav tako pa je to čas, ko trpijo pasje tačke, ko jih lastniki vlečejo sredi dneva po razbeljenem betonu ali asfaltu. Premislite naslednjič, ko boste psa peljali na sprehod ob morju ob 13. uri, ko je temperatura najvišja.

Zgodilo se je včeraj. Na morju najraje hodim naokoli bos. In ko sem se premaknil iz hotela proti morju sem bil seveda bos. Prvih par korakov je še nekako šlo, potem pa sem dobil občutek, da se mi “nogi lepita” na tla. Kljub temu, da sem navajen biti bos in mi hoja po skalah, ali pa kakšni drugi podlagi ne dela težav, pa je bila včeraj težava vroč beton po katerem sem hodil. Peklo me je, če sem povsem iskren, vendar sem uspešno prehodil pot in skočil v morje.

Ko sem se po osvežitvi vračal nazaj do ležalnika, sem opazoval francoskega buldoga, ki ga je mlajši gospodar vlekel na povodcu za seboj – kužek je iskal senco, ki je ni bilo in žalostno cvilil. Lastnik psa je imel obute “adidaske”, kužek pa je bos hodil po razgretem betonu. Ker je bil lastnik tujec in očitno ni razmišljal o temperaturi tal, sem mu pokazal, da je vroče … Z roko se je dotaknil tal in šele takrat se je očitno začel zavedati zakaj njegov kužek cvili. Na hitro ga je prijel v roko in ga odnesel.

Čez par minut se je zgodba ponovila z dvema pudljema. Sicer sta prišla iz vode, vendar tudi njuna gospodarja nista opazila, da je pod njunima nogama “razbeljen” beton. V bistvu sem se počutil kot bi bil na straži in pazil na kužke.

Poletje je čas, ko moramo še posebej paziti na živali. Potrebujejo veliko več tekočine, potrebujejo senco, potrebujejo počitek. Ko sredi poletja kje zagledam psa na verigi, se mi zasmili – verjetno gospodar ne pomisli, da se tudi veriga segreje in da to psa peče. Ali pa pomisli, pa mu je vseeno za psa! Sicer se sam nagibam k temu, da bi morali prepovedati lastnikom, da pse priklepajo na verige in potem imajo par metrov sprehajalne površine in še to je ponavadi direktno na soncu in gre za mučenje živali.

Ko boste v precepu, če so tla prevroča za sprehod psa – sezujte nogo iz udobnega čevlja, ki vas ščiti pred ostrimi kamni in vročino in stopite par polnih korakov po tleh. Tako boste dobili občutek po čem se mora sprehajati vaš pes. Sicer upam, da vsi lastniki vedo, da so pasje tačke občutljive in da jih je potrebno paziti, vendar tudi še eno opozorilo ne bo odveč.

Če opazite mehurje na blazinicah, pa poskrbite za primerno nego tačk – predvsem pa, če pride do mehurjev, jih nikakor ne poskušajte prebadati. In še enkrat – bodite odgovoren lastnik pasjega ljubljenčka in poleti še dodatno pazite nanj.

Poletje in pasje tacke izogibajte se hoji po vrocem asfaltu in betonu s psom
Poletje in pasje tacke izogibajte se hoji po vrocem asfaltu in betonu s psom