Pisalo se je leto 2017, ko je svet zajela manija napihljivih roza flamingov, labodov, samorogov in vsega ostalega iz plastike. Plastika za plastiko, bi lahko napisal in verjetno ne bi precej zgrešil. Sicer sem pričakoval, da bo ta “trend” trajal zgolj eno leto, vendar sem se krepko zmotil. Tudi v letu 2019 so flamingi in vsa ostala plastična navlaka še vedno “topshit”.

Ležim ob bazenu na morju. Pride družina. Starša in trije otroci. Dva flaminga, dve blazini za v vodo, dve napihljivi žogi. Oče spušča dušo, ko poskuša z zrakom napolniti vso to plastično navlako, medtem ko mama pripravlja otroka na soočenje z vodo – mazanje s kremo, obuvanje plavutk, maska za potapljanje, … Očetu končno uspe napihniti prvega flaminga. Otroci začnejo s skakanjem v bazen in špricanjem vseh okoli. Sledijo vodne pištolice in zabava se lahko začne.

Ker mi je postalo jasno, da ne bo miru, pospravim stvari z ležalnika in se premaknem na drug konec. Stran od bazena. Kjer je malce več miru in kjer ni plastike. Opazujem še naprej. Končno je vse napihnjeno in fotr v bazenu si odpre pivo in ga pije medtem ko dela selfije v vodi. Mulčki skačejo po plastičnih blazinah in mama je okupirala flaminga.

Bazen je sicer precej velik. Ampak tudi napihljivi flamingi so precej veliki. Opazim, da je to napihovanje plastike povzročilo verižno reakcijo. Čez par deset minut je bilo ob bazenu že 5 napihnjenih flamingov in glede na njihovo velikost je postal bazen že premajhen za vse te “živali”. Seveda nihče, ko oddide iz vode ne odnese flaminga s seboj, ampak ga pusti na robu bazena in pred ležalniki. Na koncu je izgledal bazen kot bi nasedli flamingi in ljudje so se morali dejansko prebiti mimo njih, če so se hoteli ohladiti v bazenu.

Sicer je bila na steni tabla, ki je prepovedovala skakanje v bazen, brcanje in metanje žoge v bazenu in tudi napihljive zadeve. Vendar turist, ki je plačal hotel se bo požvižgal na to in bo pač si prikrojil pravila. Ne bo se oziral na druge, ampak mu bo zgolj pomemben lasten užitek. Vseeno mu bo, če bodo zaradi kršenja pravil, ki so bila dejansko zapisana, drugi prikrajšani. V končni fazi je plačal, kajne?

Sicer pa ob bazenu ni bilo “kopališkega mojstra”, ki bi lahko turiste opozoril na to – ampak očitno je bolj problem v tistih ljudje, ki se nekako poskušamo držati pravil, ki so komunicirana. In velikokrat se sam sebi zdim totalen bedak zaradi tega. No, ko sem opazoval ostale goste ob bazenu sem opazil, da marsikomu od njih ni bil povšeči desant s flamingi v bazenu in so ubrali podobno taktiko kot sem jo sam. Odmaknili so se od bazen in verjetno je tudi kdo od njih razmišljal podobno kot jaz – zakaj se prilagaja on, če bi se lahko drugi ..

Naš svet je v zadnjih letih postal instant svet. In v instant svet sodijo tudi napihljivi flamingi, labodi, samorogi in ostala plastična navlaka. No, jaz se bolj nagibam, da to sodi v smeti.