Za vandale, ki so iz torka na sredo z grafiti oskrunili vrsto spomenikov sem uporabil besedo kreteni. Po Franu – 1. pog., slabš. omejen, neumen človek. Glede na njihovo strahopetno dejanje, ko se s spreji spravijo na kipe naših priznanih kiparjev na Trgu republike, pred Cankarjevim domom, v Rožni Dolini in na Viču, je to za njih prava oznaka.

Ne bom sodil o tem kdo stoji za tem gnusnim dejanjem. Ne bom s prstom kazal na nikogar, dokler policija ne odkrije storilca. Me je pa sram, da obstajajo takšni ljudje v Sloveniji, ki se tako nizkotno lotijo uničevanje del Draga Tršarja, Zdenka Kalina in Ivana Štreklja. Saj verjetno ne vedo kdo so bili ti ljudje – za njih je očitno zgolj pomembno, da uničijo nekaj iz preteklosti, ki jim ni všeč.

Glede na napise, ki so jih za seboj pustili zgoraj omenjeni kreteni, bi sicer lahko sklepal kdo stoji za tem dejanjem:

  • Ustaviti Kučana. Stop
  • Zločinci diktatorski
  • JNA
  • Komunisti zločinci

In to dejanje ni prvo, ki se je zgodilo. Zgodba se pogosto ponavlja. In verjamem, da je storilce težko najti. Se pa zavedam, da obstajajo ljudje v Sloveniji, ki jih tako močno moti, da smo bili nekoč v Jugoslaviji in da so bili časi drugačni, da imajo travme še v letu 2019. Da ne morejo preboleti 2. svetovne vojne in da bi radi, tudi na takšen način, spreminjali zgodovino.

Verjetno mora biti precej grozno v njihovi koži, ko se morajo “maščevati” in skruniti kipe, da svojo potlačeno jezo nekako ukrotijo. Ali pa gre zgolj za preprosto provokacijo, ki smo jih že navajeni z določenega političnega pola, saj gre za Spomenik revolucije, spomenik Borisu Kidriču, spomenik padlim v narodnoosvobodilnem boju in spomenik Toniju Mrlaku.

Definitivno pa bi morali takšna dejanja obsoditi vsi po vrsti. Ne glede na pripadnost političnemu polu in ne glede na pogled na našo zgodovino. Kretenu je pač potrebno reči kreten. Žalostno, ampak tudi to je Slovenije .. Saj veste, gre za svobodo govora, knedede.