Imas prav yourEUrights kampanja ki potrosnike seznanja s pravicami ki jih imajo v Evropski uniji Imas prav yourEUrights kampanja ki potrosnike seznanja s pravicami ki jih imajo v Evropski uniji

Imaš prav #yourEUrights / kampanja, ki potrošnike seznanja s pravicami, ki jih imajo v Evropski uniji

Včeraj je bila predstavljena kampanja »Imaš prav«, ki potrošnike seznanja s pravicami, ki jih imajo v Evropski uniji. Kampanjo je zasnoval Generalni direktorat za pravosodje in potrošnike pri Evropski komisiji in bo potekala v 10 izbranih članicah državah EU, tudi v Sloveniji.

Kampanja Imaš prav bo v Sloveniji potekala med julijem 2019 in marcem 2020. Teme kampanje na nivoju EU so: odstop od pogodbe – vračilo kupnine v 14 dneh v primeru nakupa preko spleta, popravilo ali zamenjava izdelka, verodostojno oglaševanje, poštene pogodbe, varnost izdelkov, turistični paketi, zamenjava banke.

V Sloveniji pa so bile za ključne teme kampanje izbrane tri:  turistični paketi, pravica do odstopa od pogodbe v 14 dneh pri spletnih nakupih ter popravilo ali zamenjava izdelka.

Prva pravica, ki jo bo predstavljena potrošnikom v Sloveniji, se nanaša na turistične pakete. Ta pravica potrošnikom zagotavlja, da lahko za vsako obdobje, v katerem je obstajala neskladnost s pogodbo, zahtevajo ustrezno znižanje cene. Od pogodbe lahko sicer odstopijo le, če organizator ne odpravi neskladnosti, ki znatno vplivajo na izvedbo potovanja. Če storitve niso bile izvedene ali če so bile izvedene nekakovostno, imajo potrošniki pravico tudi do povrnitve nastale škode. V primeru znatnih neskladnosti lahko zahtevajo tudi plačilo odškodnine zaradi pokvarjenih počitnic.

Vodja Predstavništva Evropske komisije v Republiki Sloveniji, dr. Zoran Stančič pa  nas je spomnil, da nas Evropska zakonodaja  varuje pred nezakonitimi ali nepoštenimi poslovnimi praksami in da so varnost ter pravice potrošnikov pomemben del vseh politik Evropske unije.

Več informacij #yourEUrights https://europa.eu/youreuright/

Imas prav yourEUrights kampanja ki potrosnike seznanja s pravicami ki jih imajo v Evropski uniji
Imas prav yourEUrights kampanja ki potrosnike seznanja s pravicami ki jih imajo v Evropski uniji