Refresh

This website www.had.si/blog/2019/07/07/clani-drustva-jedrskih-strokovnjakov-odgovarjajo-na-vprasanja-o-cernobilu/ is currently offline. Cloudflare's Always Online™ shows a snapshot of this web page from the Internet Archive's Wayback Machine. To check for the live version, click Refresh.

Clani Drustva jedrskih strokovnjakov odgovarjajo na vprašanja o Cernobilu Clani Drustva jedrskih strokovnjakov odgovarjajo na vprašanja o Cernobilu

Člani Društva jedrskih strokovnjakov odgovarjajo na vprašanja o Černobilu

Serija Černobil je odprla marsikatero vprašanje o jedrski energiji. Posledično so se članu Društva jedrskih strokovnjakov odločili, da bodo odgovarjali na vprašanja javnosti na posebnem spletnem mestu in tako poskusili razložiti in pomagali razbiti nekaj mitov, predstavljenih v seriji.

Če vas zanima karkoli povezano z nesrečo v Černobilu, potem lahko na spletnem naslovu  https://faq-cernobil.djs.si/ domačim jedrskim strokovnjakom zastavite vprašanje na katerega vam bodo odgovorili in tako razjasnili stvari, ki so se nam zdele nenavadne ali pa jih nismo razumeli v sami seriji Černobil.

Prav tako so na http://www.djs.si/1novice/cernobil.htm pripravili nekaj osnovnih informacij o Černobilu. Dva primera:

  • Zasnova černobilskega reaktorja – tip RBMK

Enota, v kateri se je 26. aprila 1986 zgodila nesreča, je bila ena od štirih. Končana je bila leta 1984, tri mesece pred rokom. Zaradi malomarnosti in želje po hitrejši izgradnji so bili vgrajeni grafitni podaljški kontrolnih palic krajši, kot je predvidevala projektna zasnova.

  • Zakaj je bil černobilski tip reaktorja tako ranljiv?

Imel je šibko točko, da ni bil stabilen v vseh obratovalnih stanjih, kar pomeni, da ga v določenih okoliščinah ni bilo več možno nadzorovati. To je bilo še posebej izrazito v kombinaciji s kršenjem temeljnih pravil, katerih pomembnosti se te usodne noči niso zavedali.

Clani Drustva jedrskih strokovnjakov odgovarjajo na vprašanja o Cernobilu
Clani Drustva jedrskih strokovnjakov odgovarjajo na vprašanja o Cernobilu