The Amaze Burger je brezmesno meso, ki je že par dni na voljo v trgovinah Hofer po Sloveniji. Sam sem ga kupil pred dnevi in ga preizkusil. Vendar sem se odločil, da recenzije ne objavim, ampak da grem raje v Organic Garden na The Amaze Burger in potem spišem svoj pogled na ta veganski burger, ki spominja na pravi burger.

Zakaj takšna odločitev? Verjetno zato, ker je vseeno lažje ocenjevati cel burger, kot pa le patty. V Hoferju dva The Amaze Burger pattya staneta 3,99 evra. V Organic Gardenu v Ljubljani pa The Amaze Burger stane 10,50 evra. Da, prav ste prebrali.

Mogoče moram za začetek zapisati, da sem vegan že več kot tri leta. Da ne iščem in ne pogrešam mesa. Da ne jem veganskega pršuta, da ne jem veganskih čevapčičev, da ne jem veganskega sira. Raje imam nepredelane stvari, predvsem pa se trudim, da to kar jem, da ima okus in da je čim manj zakomplicirano.

Organic Garden mi je bil prvo leta veganskega prehranjevanja top. Pisarno sem imel nad njihovimi prostori in tako sem se dejansko zelo preprosto in kvalitetno prehranjeval. Navdušen sem bil nad izdelki, ki sta jih pripravljala Kaja in Tilen.

Sedaj nazaj k The Amaze Burgerju iz Organic Gardna. Sestavljen je iz:

  • vijolične bombete iz eko pšenične in krompirjeve moke
  • The AMAZE JuicyOne polpeta iz rastlinskih beljakovin
  • rastlinskega Chedar sira
  • domače coctail omake
  • kisle kumarice
  • paradižnika
  • rdeče čebule
  • gentile solate

Ko sem ga zagledal pred seboj, se mi je zastavilo vprašanje – zakaj veganska hrana izgleda kot bi bila plastična. Vijoličasta bombeta? Mogoče je težava v meni, ker ne štekam sodobnih trendov, ampak kot nekdo, ki se prehranjuje vegansko imam raje pogled na naravne barve, čeprav niso seksi. No, tudi vijoličasta barva ni seksi za hrano. Vsaj zame ne.

Chedar sir. Ja, ima malce okusa po chedarju, ampak premalo stopljen in je bil bolj kot topljeni sir v lističih. Okusi mi nekako niso šli skupaj in ja, The Amaze Burger JuicyOne polpeta spominja na meso – po strukturi. Super je, da ne razpade, kot se to dogaja pri večini sicer veganskih polpet. Škoda je, ker je v njem palmino olje – nisem navdušen nad njim, ko pa je olivno olje precej boljše, vendar tudi dražje.

V bistvu je bil cel okus burgerja precej nevtralen (beri brez okusa) in če ne bi bilo zraven coctail omake, potem ne bi dejansko čutil okusov v tem burgerju.

Škoda, pričakovanja so bila velika. Sploh po tem, ko sem preizkusil Beyond Meat Lars&Sven burger. Mogoče je težava v meni, saj ko vidim odzive ostalih veganov so vsi nadnavdušeni nad tem brezmesnim mesom. Mene pa ni prepričal, še manj pa me je prepričala njegova cena. Več kot 10 evrov za burger? Ne, hvala …