Ko sem se odločil, da bom testiral veganske pizze in naredil lestvico najboljših pizzerij si nisem niti predstavljal, da bo padlo toliko očitkov na moje ocene. Priznam, nisem pričakoval, da bo imel zemljevid kjer so objavljene pizzerije in ocene v tem času preko 40.000 ogledov, ampak takle mamo. Torej nekaj delam dobro, kajne?

Ampak po vrsti. Največ očitkov leti na to, da so to plačane objave in da sem pristranski – ne gre samo za pizzerije, ampak tudi za vso ostalo hrano, ki jo testiram.  Mogoče naj bo nekaj jasno na začetku, kar sicer vedno znova poudarjam, ampak očitno še vedno premalo.

  • ne, jaz nisem plačan za te objave
  • ne, nihče mi ne plača te hrane
  • ne, ne da se me kupiti

Sam si plačujem hrano, pa naj gre za pizze ali obisk Michelinove restavracije. Ravno zato, da sem lahko objektiven zavračam vabila in ponujene kompenzacije v denarju, da bi nekoga “spromoviral”. Jaz nisem influensar in tega se pač ne grem.

Z veseljem sledim namigom in sam odkrijem, če je hrana res tako okusna kot mi jo kolegi opisujejo. Ne, ne skočim na vsako poslano sporočilo, ki ga dobim – preprosto zato, ker moram ljudi, ki mi nekaj namignejo tudi poznati. Sicer bi se lahko vsak lastnik znašel in mi svetoval, da ga obiščem.

In sedaj še na očitke, ki me vedno znova zabavajo. Ljudje so šli v pizzerijo, ki je bila na mojem spisku najboljših pizzerij v Ljubljani. Naročili pizzo, jo pojedli, plačali račun in potem mene obvestijo, da je bila pizza zažgana. Da pizza ni bila okusna. Da so bili razočarani nad hrano. Da niso dobili računa …

Ko preberem takšna sporočila se primem za glavo. Nisem jaz bil v gostilni in vam stregel. Jaz sem napisal oceno na podlagi svoje izkušnje in ne vaše. In zato si bom vzel pravico, da solim pamet:

  • če je pizza zažgana, potem jo zavrnite – povejte, da tega pač ne boste jedli in da če lahko prinesejo drugo pizzo
  • če vam pizza ni okusna – okus je zelo relativen pojem in odvisen od posameznika. Kot že velikokrat omenjeno, jaz testiram veganske pizze in posledično mora biti nekaj zelo narobe s pizzo, da ne bi bila okusna. Če vam ni všeč okus salame, ali česa drugega, pa jaz bolj težko pomagam.
  • hrana je bila čisto razočaranja – vsak ima svoja pričakovanja. Tudi meni se je že zgodilo, da sem v Michelinovi restavraciji jedel zelo drago hrano, ki pa mi je pustila grenak priokus. Ampak jaz nisem tega valil na chefa, ali pa Michelin, ki je dodal restavracijo v svoj vodnik, ampak sem se raje odločil za spremembo svojih prehranjevalnih navad – ker sem imel uničen okus in je bila še tako dobra hrana povsem neužitna.
  • če vam v restavraciji ne prinesejo računa, potem vam ni potrebno plačati. Saj to veste, kajne?
  • če vam prinesejo drugo hrano, kot ste jo naročili – zavrnite jo
  • če vašo hrano nesejo k sosednji mizi in čez par minut to popravite – zavrnite jo

V končni fazi ste vi gost. In ne, nima gost vedno prav, se pa lahko vedno najde prijazna beseda – brez razburjanja, brez groženj in brez verbalnega nasilja. Tudi chef je samo človek kot ste vi. Tudi on ima lahko zelo slab dan in mu nekaj ne gre, kot se je vsakomur od nas že zgodilo. Vse je odvisno zgolj od pristopa.

In še enkrat. Ocene, ki jih jaz podajam – hvale ali graje niso plačane! To je edino kar mi ostane. Pa bi lahko precej dobro jedel in precej polno denarnico bi imel, če ne bi bil tako trmast, predvsem pa če se ne bi držal svojih pravil, ki sem si jih postavil že vrsto let nazaj – še preden so influensarji povsem spremenili pogled na te stvari.

 

 

Tias Pizza najboljsa pizza v Ljubjani 6
Tias Pizza najboljsa pizza v Ljubjani 6