Poletje. Vročina. Ljudem teče iz vsake pore in ko izstopiš iz prijetno klimatiziranega avta si v trenutku premočen. Če je ljudem v tem vremenu vroče, kako se šele počutijo avtomobili, ki nas prevažajo in cel dan stojijo na žgočem soncu. Nič čudnega, da si vsake toliko časa kakšen avto privošči osvežitev v morju ali v Blejskem jezeru.

Zadnje čase smo bili priča poročanju medijev o par takšnih primerov, ko se je avto odločil, da se osveži in zapeljal v morje in tudi v Blejsko jezero. Na srečo brez smrtnih žrtev, zgolj s poškodbami. Ampak lahko bi se končalo tudi drugače.

No, zadeva ni niti smešna, čeprav sem jo mislil tako prikazati. V bistvu bi ljudje morali poleti, še posebej ob visokih temperaturah biti še bolj pozorni. Ko smo v avtu, kjer imamo nastavljeno klimo na 18 stopinj nam je prijetno. Pozabimo piti, ker nam je hladno in ker se ne potimo in potem se ustavimo.

Stopimo ven in doživimo šok – 20 in več stopinj razlike v trenutku. In pozabimo “zategniti” ročno zavoro, se nam zavrti, ali pa nas obide slabost. In potem pristane vozilo v vodi. In če imamo srečo, potem se rešimo sami ali pa nam pri tem pomagajo mimoidoči.

Glede na to, da je takšnih zgodb letošnje poletje precej, moramo tudi sami vozniki malce bolj s pametjo ravnati ko vozimo in ko se ustavimo.

Sam nisem pristaš klime. Raje imam prepih. In se mi zdi, da lažje prenašam vročino, kot pa če sem pod klimo in se potem  “kalim”. Ne predstavljam si, da bi imel v hiši klimo (zaenkrat!), kajti že nočitev v hotelu, kjer se zrak hladi s klimo mi ni najbolj všeč. Telo se mora navaditi tudi na višje temperature. In ob tem se spomnim vseh delavcev, ki na gradbiščih in cestah čez celo poletje delajo. Tega, da se temperature dvignejo nad 50 stopinj, niti ne bom omenjal.

Bom pa omenil, ker tudi sam prepogosto pozabim – pijte dovolj tekočine. In ja, potenje je naravna stvar. Vendar bodite pozorni, da imate na sebi bombažna oblačila in da se dovolj tuširate. Ni hujšega kot vonjati par dni star “švic” … In nikar ne parkirajte svojih vozil v morje ali jezero.