Zakaj so podatki o lastnikih colnov in skuterjev javni Zakaj so podatki o lastnikih colnov in skuterjev javni

Zakaj so podatki o lastnikih čolnov in skuterjev javni?

Ali ste vedeli, da so vsi podatki o lastnikih čolnov in skuterjev v Sloveniji javni? Potrebujete zgolj registrsko označbo ali ime plovila in klik na https://e-uprava.gov.si/javne-evidence/plovila.html. Vpišete podatke in lahko preverite kdo je lastnik … V letu 2019, ko damo zelo veliko na zasebnost in imamo GDPR, so ti podatki javni? Meni tole ni ok.

Včeraj se je zgodila nesreča v Vrsarju. Eden izmed hrvaških medijev je objavil fotografijo, kjer je jasno vidna registrska označba skuterja – in par klikov in dobite vse podatke o pogrešani osebi, kar izkoriščajo mediji v Sloveniji.

Očitno imamo dvojna merila. Ne smem objaviti registrske tablice vozila, ki parkira na invalidskem prostoru, ker gre za osebne podatke.

Lahko pa preverim vsak čoln, ki ima registrsko označbo in dobim podatke njegovega lastnika? A se samo meni zdi tole povsem skregano z logiko? Vsak uporabnik spleta ima dostop do baze podatkov – torej niti ni nadzora nad tem kdo je vpogledal v podatke, niti ni nobenih omejitev.

Upam, da je že kdo naredil “scrapper” in pobral vse podatke z e-uprave in jih sedaj s pridom izkorišča. Zanima me, kaj pravi informacijska pooblaščenka na to?

Zakaj so podatki o lastnikih colnov in skuterjev javni
Zakaj so podatki o lastnikih colnov in skuterjev javni

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja