Statistika je ponavadi dolgočasna. Ampak Statistični urad Slovenije poskrbi, da so številke in suhoparni podatki tudi lahko zanimivi. Sam sem zadnja leta vse bolj in bolj navdušen nad njimi, predvsem pa je v času kislih kumaric pri njih toliko čudovitih podatkov, da so prava popestritev.

Zadnja leta, ko precej bolj podrobno spremljam objave Statističnega urada se mi zdi, da so iz suhoparnih podatkov, ki so bili nekoč namenjeni samo tistim, ki so jih potrebovali za članke ali pa projekcije, naredili nekaj več. Kapo dol celotni ekipi, ki vsakodnevno pripravlja podatke, jih analizira in naredi iz njih infografike.

Priznam, Statistični urad mi je veliko bolj všeč kot generator novic kot pa marsikatero medijski portal. No, v končni fazi, če bi mediji samo interpretirali objave Statističnega urada, bi bilo veliko bolj zanimivo – ampak ne bom sodil sedaj o tem.

Kaj torej lahko najdem na portalu Statističnega urada? Zgolj nekaj objav …

So pridobili vašo pozornost? Mojo so že dolgo časa nazaj. Predvsem mi je všeč, da so vse objave pri njih podkrepljene s podatki – tistimi pravimi in nikjer ne uporabljajo “naj bi”, “izvedeli smo iz zanesljivih virov”. Bravo Statistični urad!

Statisticni urad je kul njihovi podatki pa odlicna popestritev v casu kislih kumaric
Statisticni urad je kul njihovi podatki pa odlicna popestritev v casu kislih kumaric