Med 5. in 11. avgustom bodo v Zdraviliškem parku Bled brezplačne filmske projekcije v okviru festivala Kino Bled. Ekipa, ki se je lotila tega projekta je mlada, vendar zagnana in vesel sem, da se tudi na Bledu nekaj spreminja v pravo smer. Ja, Bled ni prostor samo za “starejše ljudi”, ampak je potrebno ponuditi vsebine tudi mlajšim.

To spodaj so besede organizatorja, ki se je tega projekta lotil resno, predvsem pa z mislijo tudi v prihodnost. Kljub temu, da je bilo na Bledu že precej “filmskih festivalo” se očitno niti en ni obdržal. Držim pesti, da jim uspe!

Bled je že za čas prvih romarjev v sedemnajstem stoletju, in tako je gotovo še danes, veljal za enega bolj prepoznavnih slovenskih krajev. Znani angleški naravoslovec sir Humphry Davy je v začetku devetnajstega stoletja med potovanjem po naši deželi Bled denimo opisal kot “najlepši kraj, kar jih je videl v Evropi”.

Kasneje, v drugi polovici stoletja, ga Arnold Rikli postavi na velezemljevid zdraviliškega turizma in v začetku dvajsetega stoletja se tako Bled že uveljavi kot eno najbolj mondenih evropskih letovišč – njegove darove so v preteklosti vdihovali številni veljaki, na primer člani dinastije Karadžordžević, Nikita Khrushchev, kralj Husseini, Haile Selassie, Indira Gandhi, Kim Il-Sung, Juan Carlos, Vaclav Havel, princ Charles in nazadnje Paula McCartney, ponujal pa je tudi redno zatočišče in navdih J. B. Titu.

A tudi brez slavnih oseb je bila Bledu nekdaj v kulturne gene zapisana živahnost in pestrost: od številnih diskotek, ki so kipele od ljudi, riklijevih »zdraviliščarjev«, rednega kinematografa, ki je v antičnem amfiteaterskem slogu z vrtljivim odrom očaral občinstvo, in Zdraviliškega doma, ki je postal  blejski kulturni dom in središče oblikovanja vizije in prihodnosti Bleda.

Okoli omenjenega Zdraviliškega doma je zrasel tudi Zdraviliški park z glasbenim paviljonom, tenis igrišči in stojnicami. Park je bil zaradi programske in kulturne pestrosti nekdaj nadvse popularen in zelo obiskan, v glasbenem paviljonu pa je skoraj vse dni igrala živa glasba.

Danes?

Bled še vedno ostaja eden najbolj razpoznavnih slovenskih krajev, čeprav o zdraviliškem turizmu, svetovljanskem duhu in primerljivo eminentnih gostih težko govorimo. Še več, diskoteke so praktično preteklost, bosonogi »zdraviliščarji« so bolj kot ne pozabljeni, kinematograf pa že dolga leta propada.

Celo Zdraviliški park je ostal brez žive glasbe, programska in kulturna vsebina je poniknila v zemljo. Tako nekako kot zdraviliški dom, ki je bil porušen dobrih šestdeset let nazaj, bojda zaradi sosednjega hotela.

No, in na tem Bledu, v tem parku, prav na tem mestu temeljev Zdraviliškega doma bo izpod krošenj ruševin vzklilo novo seme.

Prepričani smo, da si Bled zasluži kvalitetnejšo ponudbo in več kot zgolj maso ljudi, ki manično migrirajo k jezeru v iskanju popolnega »selfija« s cerkvijo in gradom v ozadju. Jasno, problem ni nujno in zgolj v ljudeh, ki prihajajo in (pre)hitro odhajajo, ampak tudi v tistih, ki na Bledu so, in pomanjkljivi ponudbi, ki ne zmore v zadostni meri obogatiti bivanjskega prostora prebivalcev in obiskovalcev.

No, in mi, organizatorji spadamo med te ljudi; nismo ravno vsi domačini, gotovo pa smo prav vsi tesni oboževalci (blejske krajine? torej: česa?). Ožji člani organizacijski ekipe smo vsi po svoje odraščali z Bledom in postopoma živeli ter spoznavali njegovo zgodbo. Nismo osamljeni v prepričanju, da potencial Bleda sega krepko preko trenutne ponudbe, in nismo edini, ki se že vrsto let pritožujemo nad sedanjim stanjem. Gotovo nas je to dodatno spodbudilo in nam dalo potreben zanos, da kot predstavniki mlajše generacije dozorimo in prevzamemo odgovornost ter po možnosti utremo pot preostalim somišljenikom.

Začenjamo z intimnim »indie« festivalom, ki smo ga poimenovali preprosto – Kino Bled. Projekt želimo soustvarjati z lokalnim okoljem, graditi na blejskem izročilu ter oživljati nekatere pretekle navade, kulturne dejavnosti in kraju znova vdihniti vsaj kanček svetovljanskosti.

Več informacij:

  • datum / 5.–11. avgust (pon.–ned.)
  • lokacija / Zdraviliški park Bled
  • organizacija / Zavod Aspekt
  • začetek projekcij / 21.00
  • vstopnina / vstop prost na vse dogodke
  • pričakovani obisk / 100 ljudi na dan
  • program / kinobled.com
  • dogodek/ KINO BLED
Kino Bled
Kino Bled