Na obisku pri Stajerski vardi Novica Mihajlovic Delo in pogrom javnosti Na obisku pri Stajerski vardi Novica Mihajlovic Delo in pogrom javnosti

Na obisku pri Štajerski vardi / Novica Mihajlović, Delo in pogrom javnosti

Več kot leto dni je minilo, ko sem se poslovil od Dela. Nič nimam z njimi. In spodnji zapis je posledica vsega pogroma, ki se je zgodilo nad Delom zaradi članka Na obisku pri Štajerski vardi izpod prstov Novice Mihajlovića. Pogrom na tviterju je bil pričakovan, vendar se je v vsem tem potrebno zavedati nečesa: če se delaš, da problem ne obstaja – ta ne izgine. In Štajerska varda je problem in o tej tematiki morajo mediji poročati, čeprav se ljudje ne strinjajo s tem. Če si zatisneš oči, problem ne izgine!

Novinarstvo ni lahek posel. Če je bilo nekoč to delo cenjeno, predvsem pa so si mladi želeli biti novinarji, se vse to spreminja. Sam sem si obul te škornje in stopil v svet novinarstva in ugotovil, da se je marsikaj spremenilo. Predvsem se je spremenil odnos javnosti, ki v vsakem trenutku lahko izrazi svoje mnenje o delu, ki ga opravljajo novinarji. In ta odziv ni nikoli pozitiven.

To se je zgodilo tudi v primeru teksta, ki ga je napisal Novica Mihajlović o Štajerski vardi v Delu. Razumem, ljudem pač ne paše tekst. In izrazijo svoje mnenje. Nekateri si ne želijo, da dobi Štajerska varda prostor na naslovnici Dela, drugi očitajo, da gre za brezvezen članek, tretji se pač pridušajo, da ni nikjer nobenih objektivnih odgovorov.

Ja, zadnja leta smo konzumenti medijev postali “zahtevni”. Če ni krvi, če ni dreka, potem nam nič ni ok. In če je kri in če je drek, se najdejo tisti, ki jim tudi to ni prav. Nihče od novinarjev ni pizza, da bi lahko zadovoljil vse okuse. Tega se sam zelo dobro zavedam.

Pa vendar nazaj k Štajerski vardi. Obstaja. In ne bo izginila. Če si zatiskamo oči in je nihče ne omenja, se ne bo nič spremenilo. Že dolgo se ne strinjam s tistimi, ki imajo edini argument to, da ne smemo takšnim in drugačnim dati medijske ali kakšne druge pozornosti. Še enkrat ponavljam. Če ignoriraš problem, ta ne izgine!

Medij ni namenjen temu, da sodi, kaj je prav ali narobe – vsaj jaz tako razumem medij in novinarstvo – je pa res, da nisem novinar in sem samo pisec bloga. Predstaviti obe strani, biti objektiven in predvsem biti pošten.

Če bi Novica pisal o alkoholu, nasilju in vsem ostalem, bi bil deležen trepljanj in hvalnic. Ker pa je pisal o tem kaj se dogaja, brez krvi in dreka, pa je pač požel veliko dreka v teh dneh. Precej dobro vem kako se človek počuti v takšni situaciji. Ampak z leti človek dobi trdo kožo.

Mogoče pa bi vsi ti komentatorji članka lahko storili precej več, če bi naslavljali svoje ogorčenje na Vlado in za to pristojne službe. Ki pa si zatiskajo oči in se delajo, da ne obstajajo. Pa bi lahko precej preprosto rešili to situacijo, ki sedaj s pojavom vaških straž spominja na čase pred 2. svetovno vojno. Očitno se nismo ničesar naučili.

Novica je dejansko šel med njih in naredil iz tega zgodbo in odprl cel kup vprašanj, vendar so ostala v drugem planu, ker se večina ljudi ukvarja z “formo”, namesto vsebino. Škoda.

Na obisku pri Stajerski vardi Novica Mihajlovic Delo in pogrom javnosti
Na obisku pri Stajerski vardi Novica Mihajlovic Delo in pogrom javnosti
  1. Delo je šlo po svojo najkislejšo kumaro tega poletja ;)
    Patetično.

  2. Nekdo v vladi se dela malo norega , ker ni stvar da se čuva SLO od migracij, ampak da se čuva cela EU, ker ko bo ta enkrat napolnjena…kaj bo pa potem???…Na to naj odgovorijo !

Komentarji so zaprti.