Ali ste že podpisali poziv Vladi Republike Slovenije, naj podnebne spremembe pripozna kot nacionalno krizo ter jih začne prioritetno in sistemsko obravnavati. To lahko storite na spletni strani https://podnebnakriza.si/. Pobudniki zbiranja podpisov so: PICUmanoteradruštvo FocusGreenpeace Slovenija.

Sedaj je svoj podpis oddalo že preko 5000 podpisnikov in preko 14o organizacij. Kaj so zapisali organizatorji zbiranja podpisov?

  • Alarmantne razsežnosti podnebnih sprememb so znanstveno dokazane in zahtevajo takojšnje ukrepanje, če želimo preprečiti nepovratno poslabšanje pogojev za življenje nas in naših potomcev.
  • Podnebne spremembe so edina grožnja, ki ogroža prav vse dele slovenske družbe, vse naše dejavnosti in naše dolgoročno preživetje.
  • Slovenija se segreva dvakrat hitreje od svetovnega povprečja. Suše, vročinski valovi, poplave in neurja so vse pogostejši in vse bolj intenzivni.
  • Po Ustavi Republike Slovenije za naše zdravo življenjsko okolje skrbi država, zato mora vlada nemudoma začeti izpolnjevati svojo dolžnost in preprečiti podnebno katastrofo.
  • Republika Slovenija se je k ukrepanju zavezala s podpisom Pariškega podnebnega sporazuma. Prioriteta Vlade RS mora biti pospešen prehod na brezogljično družbo.
  • Ker Vlada RS prav zdaj sprejema ključne odločitve glede naše podnebne prihodnosti, pričakujemo, da se bo odzvala odločno in z zavezujočim načrtom ukrepanja, ki nam bo omogočil dolgoročni obstoj.

Svoj podpis lahko oddaš tukaj –  https://podnebnakriza.si

Podpisi tudi ti podnebnakriza.si Vlada RS naj podnebne spremembe pripozna kot nacionalno krizo
Podpisi tudi ti podnebnakriza.si Vlada RS naj podnebne spremembe pripozna kot nacionalno krizo